Ena izmed tistih razvpitih fotografij iz Abu Graiba, kjer so se ameriški vojaki izživljali nad ujetniki. Foto: EPA
Ena izmed tistih razvpitih fotografij iz Abu Graiba, kjer so se ameriški vojaki izživljali nad ujetniki. Foto: EPA
Bela hiša
Protestniki pred Belo hišo - glavnim krivcem za zlorabe ujetnikov. Foto: EPA
'Water boarding'
Utapljanje oz. 'water boarding' je ena najbolj zloglasnih tehnik mučenja, ki jih ameriški vojaki redno uporabljajo. Foto: EPA

Ob vsaki objavi novic o zlorabah ujetnikov, ki so se znašli v rokah ameriških zasliševalcev in ječarjev, je iz Bele hiše, Pentagona in drugih ministrstev ali agencij prišlo zagotovilo, da Amerika ne muči, da mučenje ni dovoljeno in da je za zlorabe krivih "nekaj gnilih jabolk" na nižjih ravneh vojske in CIA.



Glavna krivca Bush in Rumsfeld
Poročilo senatnega odbora za oborožene sile, ki so ga potrdili soglasno, pa tokrat prvič ugotavlja, da so bila dejanja teh "jabolk" neposredna posledica odločitev vrha Busheve administracije, med drugim obrambnega ministra Donalda Rumsfelda. Na koncu koncev tudi predsednika Busha, ki je odgovoren za svoje ljudi.

Poročilo je večinoma tajno, odbor pa je v četrtek objavil le nekaj strani, ki prinašajo tudi novost. Potrjeno je namreč, da so ameriški zasliševalci pri ujetih osumljenih teroristih uporabljali metode, ki se uporabljajo za pripadnike ameriških posebnih enot, da jih pripravijo na ujetništvo v državah, kjer ujetnike mučijo.

McCain: "Neopravičljiva povezava"
Vodilni republikanec v odboru John McCain iz Arizone, tudi sam nekdanji vojni ujetnik, je dejal, da je ta povezava neopravičljiva in da se to ne sme več zgoditi.

Predsednik odbora, demokrat Carl Levin iz Michigana, pa je dejal, da so bile trditve administracije o tem, kdo je odgovoren za zlorabe v zloglasnem iraškem zaporu Abu Graib, v Guantanamu in drugje, lažnive in brezvestne.

Pod umazano preprogo Bele hiše
Preiskava odbora je trajala skoraj dve leti, pri čemer je bilo zaslišanih več kot 70 ljudi. Poročilo omenja, da je Rumsfeld decembra 2002 posebej odobril tako imenovane posebne zasliševalske tehnike, ki jim v civiliziranem svetu pravijo mučenje.

Vodja pravne službe na pravosodnem ministrstvu ZDA Jay Bybee pa je že avgusta 2002 napisal slavno mnenje, da mučenja še ni mogoče opredeliti kot mučenje, če zaslišanemu ne odpovedo ključni organi. To mnenje Bela hiša še vedno skriva pod preprogo kot strogo zaupno, čeprav je znano že nekaj let.

K. S.