V državi živi okoli pet milijonov muslimanov, okoli 2000 muslimanskih Francozinj pa si po podatkih vlade zakriva obraz oziroma telo. Foto: EPA
V državi živi okoli pet milijonov muslimanov, okoli 2000 muslimanskih Francozinj pa si po podatkih vlade zakriva obraz oziroma telo. Foto: EPA

Resolucijo, ki sicer ni zavezujoča, je podprlo vseh 434 poslancev narodne skupščine, ki so se udeležili glasovanja. Okoli 30 poslancev iz vrst komunistov je že pred glasovanjem zapustilo dvorano, glasovanje pa naj bi bojkotirali tudi nekateri drugi poslanci 577-članskega parlamenta.

Dokončna odločitev 19. maja
Resolucija utira pot novi zakonodaji, po kateri bi bile burke in nikabe na javnih mestih v Franciji prepovedane. O osnutku nove zakonodaje, ki za ženske, ki bodo nosile tovrstna oblačila, predvideva celo kazni, naj bi francoska vlada razpravljala 19. maja.

"Oblačila, ki zakrivajo celotno telo, so v nasprotju z našimi vrednotami in načeli, po katerih živimo," je pred glasovanjem poudarila ministrica za pravosodje Michele Alliot-Marie. Dodala je, da je francoska vlada odločena uporabiti vsa sredstva za boj proti praksam, ki so v nasprotju s francoskimi vrednotami.

Burna debata
V Franciji sicer že mesece teče razprava o smislu zakonodaje, ki bi prepovedala burke, nikabe, pa tudi čadorje, ki sicer obraz puščajo viden, vrti pa se okoli vprašanj nacionalne identitete, pravice verskih skupin, integracije priseljencev in sekularnosti francoske družbe.

V Franciji so leta 2004 prepovedali muslimanske naglavne rute in druge vidne verske simbole v šolah.

Po belgijski poti
Francija bi tako lahko postala druga evropska država, ki bo prepovedala nošenje burk v javnosti. Prva bo najverjetneje Belgija, kjer je spodnji parlament konec meseca izglasoval prepoved javne nošnje muslimanskih oblačil, ki zakrivajo žensko telo. Prepoved v Belgiji ne bo začela veljati, dokler je ne potrdi tudi belgijski senat.