Med njegovimi zadnjimi odmevnimi primeri je bilo zastopanje družine ubitega premierja Zorana Đinđića. Foto: EPA
Med njegovimi zadnjimi odmevnimi primeri je bilo zastopanje družine ubitega premierja Zorana Đinđića. Foto: EPA
Slobodan Milošević
Popović je bil znan kot oster nasprotnik režima Slobodana Miloševića. Foto: EPA

Kontroverzni odvetnik je svojo kariero začel po koncu študija prava leta 1961 in postal partner v družinski odvetniški praksi, ki jo je leta 1933 ustanovil njegov oče Miodrag. Zelo hitro je postal najbolj prepoznaven odvetnik in zagovornik človekovih pravic v takratni Jugoslaviji, poroča beograjski B92.

Branil je tudi Arkana in Tuđmana
Bil je zagovornik številnih upornikov, ki so se udeležili protestov leta 1968, in umetnikov, pa tudi političnih in drugih kontroverznih osebnosti. Med njegovimi klienti so bili tudi mladi Zoran Đinđić, Dobrica Ćosić, Vuk Drašković, Mićo Popović, Leonid Šejk, Vojislav Šešelj, Mihail Marković, Željko Ražnatović - Arkan, Franjo Tuđman, Vladimir Šeks, Dobroslav Paraga in Ivan Zvonimir Čiček.

V svetu je postal znan leta 1976, ko se je pojavil na naslovnici londonskega Timesa, kjer so ga opisali kot človeka, ki je v Jugoslaviji ožigosan, ker je eden izmed pogumnih moških in žensk, ki branijo tiste, ki jih preganjajo zaradi njihovih prepričanj.

Leta 1989 je začel izdajati neodvisni tednik Vreme, v katerem je zaposlil srbske novinarje, ki so zaradi nasprotovanja Miloševiću ostali brez služb v drugih časopisih, piše Blic.

Leta 1991 zaradi groženj pobegnil v ZDA
Bil je eden največjih nasprotnikov režima Slobodana Miloševića in eden izmed prvih intelektualcev, ki so Miloševića označili za "veliko nevarnost". Večkrat so ga ožigosali kot sovražnika Srbov. Zaradi javnih groženj je leta 1991 pobegnil v ZDA, od koder se je vrnil 5. oktobra 2000 po padcu Miloševićevega režima.

V zadnjem obdobju je najbolj odmevalo njegovo zastopanje družine v atentatu ubitega premierja Zorana Đinđića. Popović je vztrajal pri raziskovanju političnega ozadja atentata, ki ga je sam označil za državni udar.

Zadnjič se je v javnosti pojavil septembra letos, ko je dejal, da je Srbija danes globoko ponižana država, v kateri se politiki borijo za plen, kritičen pa je bil tudi do tudi drugih aktualnih družbenopolitičnih vprašanj.