V zastavo ovito krsto so na letalo prenesli pripadniki turške častne straže. Foto: Reuters
V zastavo ovito krsto so na letalo prenesli pripadniki turške častne straže. Foto: Reuters
false
Putin je napovedal okrepljen boj proti terorizmu. Foto: Reuters
Putin umor označil za provokacijo

Krsto, ovito v rusko zastavo, so na letalo na letališču Esenboga odnesli pripadniki turške častne straže. Pred poletom je potekala pravoslavna slovesnost, ki so se je med drugim udeležili soproga umorjenega veleposlanika, turški notranji minister Sulyeman Soylu in namestnik turškega premierja Tugrul Turkes.

"Storjeni zločin je bil brez dvoma provokacija, katere cilj je destabilizacija rusko-turških odnosov in mirovnega procesa v Siriji, za katerega si dejavno prizadevajo Rusija, Turčija in Iran," je nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika v Turčiji, Andreja Karlova, dejal ruski predsednik Vladimir Putin, je za Radio Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik. "Odgovor je lahko samo eden, okrepitev boja proti terorizmu, kar bodo banditi občutili," je dodal Putin.

Karlova so ubili le dan pred srečanjem zunanjih ministrov Rusije, Turčije in Irana v Moskvi, ki je namenjeno reševanju sirske krize. Mnogi analitiki menijo, da je bil napad skrbno načrtovan in da je bil njegov cilj škodovati odnosom med Rusijo in Turčijo, ki so se novembra lani zaradi sestrelitve ruskega lovca v bližini turško-sirske meje močno zaostrili.

Iz Kremlja so poleg tega sporočili, da je v Ankaro že prispela skupina 18 ruskih preiskovalcev, Putin pa je obveščevalnim službam naročil, naj pripravijo dodatne varnostne ukrepe za ruska veleposlaništva, poroča Reuters. Ob tem so zatrdili, da umor ruskega veleposlanika ne bo škodoval prizadevanjem za mirovni sporazum v Siriji in dodali, da niso seznanjeni z načrti, da bi iz Ankare želeli evakuirati ruske diplomate.

Putin je obveščevalnim službam ukazal okrepitev varnosti doma in v tujini. Z dodatnimi ukrepi naj bi okrepili varnost ruskih institucij in zaposlenih v tujini. Obveščevalne službe je Putin še pozval, naj okrepijo sodelovanje z obveščevalnimi službami drugih držav.
Turki sumijo, da je bil vpleten Gülen
Turška tiskovna agencija Anadolu pa je danes poročala, da so člane napadalčeve družine — gre za mater, očeta, sestro in še dva sorodnika — pridržali v zahodni pokrajini Aydin, prav tako pa so pridržali njegovega sostanovalca v Ankari.

Predstavnik turških varnostnih sil je povedal, da imajo "zelo močne indice", da naj bi morilec ruskega veleposlanika — gre za 22-letnega Mevluta Merta Altintasa, sicer pripadnika posebne protiizgredniške enote policije — prihajal iz mreže verskega voditelja Fehtullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA.

Kasneje je turški zunanji minister Mevlut Cavosoglu za umor obtožil Gülenovo gibanje. V pogovoru z ameriškim zunanjim ministrom Johnom Kerryjem je dejal, da "Turčija in Rusija vesta, da za napadom stoji njegovo gibanje Fetö."

Gülen je v odzivu na atentat na ruskega veleposlanika dejal, da gre za "gnusno dejanje terorja", ki opozarja na poslabšanje varnosti v Turčiji. To je po njegovem mnenju posledica obsežnih čistk v policiji, vojski, sodstvu in medijih, kar se je zgodilo po spodletelem državnem udaru.

Napadalec pri vstopu v galerijo ni šel skozi detektor kovin, o čemer so ga varnostniki opozorili, takrat pa je pokazala svojo policijsko značko in spustili so ga mimo.

Nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika, malo pred 4. uro zjutraj, je do streljanja prišlo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Ankari. Nihče ni bil poškodovan, strelca pa so prijeli, je poročala dpa.

Putin umor označil za provokacijo