General Delić se je haaškemu sodišču predal februarja 2005, sojenje pa se je začelo julija letos. Foto: EPA
General Delić se je haaškemu sodišču predal februarja 2005, sojenje pa se je začelo julija letos. Foto: EPA

Tožilstvo je sporočilo, da bo uradno zahtevo sodišču poslalo zatem, ko bo sporni posnetek umaknjen z medmrežja. Tožilstvo naj bi za posnetek slišalo že prej, o njem je govorilo tudi več prič, vendar do zdaj tožilstvu ni bil dostopen. Na posnetku, ki se je pojavil na YouTubu, general Delić prizna, da so se tuji borci borili pod poveljstvom vojske BiH-a, kar pa je pred sodiščem zanikal. "Jaz nikoli nisem skrival, da ta enota obstaja, da je to enota Vojske BiH, da je pod poveljem Vojske BiH," je med govorom mudžahedinom povedal Delić.

Pravni strokovnjaki so prepričani, da je posnetek, ki naj bi nastal konec leta 1995 ali v začetku leta 1996, zelo dober dokaz, ki bo zrušil Delićevo obrambo, če bodo dokazali njegovo verodostojnost. Sodnik ustavnega sodišča BiH-a Krstan Simić je prepričan, da je posnetek škodljiv za Delića predvsem zato, ker dokazuje, da so tako general kot tudi priče, ki so trdile, da ni nadzoroval mudžahedinov, lagali pred haaškim sodiščem.

Obtožnica Delića bremeni odgovornosti za zločine mudžahedinov, med katerimi so tudi uboji več pripadnikov Hrvaškega obrambnega sveta in Vojske Republike Srbske.