Na Facebooku so se pojavile nove slike izraelskih vojakov, ki so se slikali ob svojem
Na Facebooku so se pojavile nove slike izraelskih vojakov, ki so se slikali ob svojem "plenu" - ujetih Palestincih. Foto: Facebook
Izraelska vojakinja in palestinski ujetniki
Aberdžilova meni, da ni nič narobe s fotografijo na kateri pozira ob ujetnikih. Foto: EPA

Nove slike kažejo, da objava podobnih slik pred dnevi na Facebooku, na katerih zdaj nekdanja izraelska vojakinja Eden Aberdžil nasmejana pozira ob palestinskih ujetnikih, ni bila osamljen primer.

"Postal je običaj, da vojaki delajo take fotografije, ki prikazujejo situacije v katerih se nahajajo oni in Palestinci," je dejal Jehouda Šaul, predstavnik nevladne organizacije Prekinimo tišino, ki se bori proti okupaciji Zahodnega brega in že več let zbira pričevanja izraelskih vojakov, ki služijo na Zahodnem bregu, ter je zaslužna za objavo omenjenih fotografij.

Nove fotografije postavljajo trditve vojske pod vprašaj
Nove fotografije, objavljene na Facebooku, kažejo ujetnike na kolenih, obkrožene z vojaki; skupino vojakov ob ujetniku, ki sedi z rokami na hrbtu; vojaka, ki pozira ob resno ranjenem Palestincu in sliko vojaka, ki meri puško v ujetnika, slečenega do spodnjic. Fotografije najpogosteje kažejo ujetnike v ponižujočem položaju.

Organizacija Prekinimo tišino je zadnje fotografije s Facebooka naložila z namenom, da dokaže neresničnost trditev izraelskih vojaških uradnikov, ki so v torek obsodili slike Aberdžilove, hkrati pa zatrdili, da je njeno dejanje osamljen primer in ne predstavlja norme.

Aberdžilova: Afero so prenapihnili
Objava fotografij je sprožila val zgražanja ne le med Palestinci, temveč tudi v Izraelu in po svetu. Aberdžilova, ki je lani končala obvezno služenje vojaškega roka, je ostala brez svojega vojaškega čina in jo ne bodo več poklicali med rezerviste. Aberdžilova je kritizirala izraelsko vojsko zaradi te odločitve. Trdi, da so celotno afero prenapihnili in da ni nikoli želela ponižati Palestincev. V dneh od objave njenih fotografij z ujetniki je prejela več groženj s smrtjo z vsega sveta.

Neka druga izraelska skupina za človekove pravice, Machsom Watch, je najnovejši niz fotografij povezala z nemoralnostjo 43 let vojaške okupacije. "Ta primer je poseben zaradi svoje banalnosti, trivialnosti in vsakdanjosti. Slikali so jo (Aberdžilovo, op. a.) z vklenjenimi človeškimi bitji za zabavo. Pozornost medijev po svetu je ujelo to, da ne čuti nobenega sramu, ker je bila slikana v takšnem položaju, in nobenega sramu zaradi objave fotografij," je zapisala predstavnica organizacije.