Foto:
Foto:
V palestinskih mestih so potekali ulični protesti, kjer so zahtevali maščevanje za smrt Jasina.
Palestinci na prizorišču uboja Jasina držijo ostanke njegovega invalidskega vozička.
Šejk Jasin je bil ubit pred mošejo v Gazi.

Jasin, ki je bil tudi med ustanovitelji Hamasa, je bil ubit v načrtovanem izraelskem helikopterskem napadu zgodaj zjutraj, ko je zapuščal mošejo v Gazi.

V atentatu so bili ubiti tudi njegova telesna stražarja in več palestinskih vernikov. Na prizorišču napada je ostal samo njegov krvav invalidski voziček. Šejk Jasin je bil namreč hrom in slep. Po zvočnikih v Gazi so se takoj po napadu oglasili pozivi palestinskih skrajnežev k maščevanju; slišalo se je tudi streljanje.

Tisoči Palestincev na pogrebu Jasina
V Gazi se je na pogrebu šejka Jasina zbralo več deset tisoč Palestincev. Krsto s posmrtnimi ostanki Jasina, ki je bila prekrita z zeleno zastavo Hamasa, so prepeljali iz bolnišnice Šifa v Gazi, spremljala pa jo je častna straža 21 palestinskih policistov.

Žalujoči Palestinci so metali cvetje v zrak in se prerivali, da bi se lahko dotaknili krste, mnogi med njimi pa so pozivali k maščevanju. Pogrebno procesijo na ulicah Gaze sta iz zraka vseskozi nadzirala izraelska vojaška helikopterja.

Tridnevno žalovanje
Palestinske oblasti so uboj Jasina ostro obsodile in ga označile za kriminalno dejanje, palestinski voditelj Jaser Arafat pa je na Zahodnem bregu in v Gazi ter med Palestinci po svetu razglasil tridnevno žalovanje.

Palestinski premier Ahmed Kurej je uboj označil za noro in zelo nevarno dejanje, ki bo na široko odprlo vrata brezvladju. Po njegovih besedah je bil Jasin znan po svoji zmernosti, imel pa je tudi nadzor nad delovanjem Hamasa.

Maščevanje Hamasa
Palestinsko skrajno gibanje Hamas je napovedalo maščevanje za uboj duhovnega vodje šejka Ahmeda Jasina. Hamas je napovedal, da bodo zaradi Jasinovega uboja prinesli smrt v vsako hišo, mesto in ulico v Izraelu.

Visoki politični vodja Hamasa Abdel Aziz Al Rantisi je po uboju dejal, da se je zdaj začela vojna, Izraelce pa je označil za morilce prerokov, saj so ubili simbol islama in tako napovedali vojno islamu.

Brigade mučenikov Al Akse so po atentatu na Jasina Izraelu napovedale vojno. V izjavi za javnost so sporočili, da bo maščevanje sledilo v nekaj urah.

Protesti Palestincev
Na Zahodnem bregu so Palestinci zaradi Jasinovega uboja že razglasili splošno stavko, v Gazi pa so prebivalci spontano zaprli šole in trgovine. V mestih na Zahodnem bregu in v Gazi so se nato začeli ulični protesti več tisoč jeznih Palestincev, slišalo pa se je tudi streljanje.

Karizmatični vodja Hamasa
Hromi šejk Ahmed Jasin je bil eden od soustanoviteljev in duhovni vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Cilj leta 1987 ustanovljenega gibanja je bil ne samo končati izraelsko zasedbo na palestinskih ozemljih, ampak uničiti izraelsko državo. Islamski politiki namreč trdijo, da pripada Palestincem celotno ozemlje, ki je bilo med 1. in 2. svetovno vojno britanska Palestina.

67-letni Jasin je samomorilske napade pripadnikov gibanja Hamas opravičeval s tem, da ima Izrael letala, tanke in rakete, Palestincem pa preostane edino mučeništvo. Kljub šepetajočemu glasu je bil šejk Jasin najvplivnejša osebnost v Gazi - močnejši celo od palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

Jasin je palestinske oblasti z Arafatom na čelu obtožil korupcije in nesposobnosti, za pomoč obubožanim Palestincem pa je organiziral tudi široko dobrodelno mrežo. Ti so ob brezizhodnosti mirovnih poskusov našli rešitev v skrajnih načinih, ki jih je razglašal Ahmed Jasin. Zaradi naraščajočega vpliva med Palestinci v Gazi je bil že večkrat cilj izraelskih napadov.

Šejk Ahmed Jasin se je rodil v arabski ribiški vasi, ki je zdaj izraelsko mesto Aškelon. Na invalidskem vozičku je od mladih let, ko se je poškodoval pri športu. Leta 1948, ko je bil ustanovljen Izrael, je bil v najstniških letih. Po prvi arabsko-izraelski vojni je postal begunec v Gazi. Zaradi skrajnih islamističnih idej je bil večkrat zaprt.

Leta 1997 ga je Izrael v znak dobre volje in na pobudo jordanskega kralja Huseina izpustil. Lani je šejk Jasin prvič pokazal pripravljenost za mirno rešitev spora, vendar pa mu v Izraelu niso verjeli.