Te so razdeljene v šest strateških področij – obramba pravne države in demokracije, krepitev konkurenčnosti, zeleni prehod, krepitev programa socialne in zdravstvene politike ter migracijska in azilna politika.

Moto belgijskega predsedovanja, ki se bo začelo 1. januarja, je "Zaščititi, okrepiti, pripraviti".

"Prvi element je zaščita naših državljanov, kar pomeni zagotavljanje varnosti in zagotavljanje blaginje, varovanje naših meja, krepitev socialnih in zdravstvenih programov, ohranjanje enotnosti in podpora Ukrajini," je na novinarski konferenci v Bruslju prioritete predsedovanja povzel belgijski premier Alexander De Croo.

Druga prioriteta bo krepitev gospodarstva in konkurenčnosti evropskega gospodarstva na svetovni ravni ter hkrati izvedba zelenega, digitalnega in pravičnega prehoda za vse. Tretja prednostna naloga bo pripraviti EU na učinkovito odzivanje na izzive prihodnosti, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Cilj belgijskega predsedovanja bo tudi zaključiti okoli 150 odprtih zakonodajnih predlogov v EU-ju, je na novinarski konferenci povedala zunanja ministrica Hadja Lahbib. Po njenih besedah se mora namreč EU na prihodnost pripraviti z reformami in krepitvijo svojih temeljev.

Belgija bo svoje 13. predsedovanje EU-ja prevzela od Španije, julija pa ga bo nato predala naprej Madžarski. Zaradi junijskih evropskih volitev in volilne kampanje pred njimi bo imel sicer Bruselj dejansko manj časa za uresničitev svojih načrtov, najverjetneje le do konca maja, piše avstrijska tiskovna agencija APA.