Ministrico sumijo, da je porabila najmanj 10.000 evrov javnih sredstev za zasebne obiske restavracij.

EPPO je danes sporočil, da je preiskavo proti nekdanji ministrici in zaposleni začel na podlagi ugotovitev iz preiskave hrvaškega nacionalnega policijskega urada za boj proti proti korupciji in organiziranemu kriminalu (PNUSKOK).

Gabrijelo Žalac, ki je bila ministrica v vladi Andreja Plenkovića med letoma 2016 in 2019, sumijo plačevanja zasebnih stroškov v restavracijah z javnimi sredstvi. Evropsko unijo in Hrvaško naj bi s tem oškodovala za 9732 evrov – EU v 85 odstotkih, hrvaški državni proračun pa v 15.

Preiskava hrvaškega policijskega urada je po navedbah EPPO-ja pokazala, da je nekdanja ministrica v obdobju od maja 2017 do julija 2019 zasebne obiske v restavracijah najmanj devetkrat plačala z denarjem iz proračuna za reprezentanco svojega kabineta, ki je namenjen izključno za namene uradne reprezentance. Stroške so vključili tudi v stroške javnih naročil operativnega programa EU-ja Konkurenčnost in kohezija.

Preiskava je še pokazala, da je Žalac s sredstvi iz evropskih skladov in državnega proračuna pokrila tudi stroške svoje rojstnodnevne zabave v eni od restavracij, ki so znašali najmanj 1354 evrov.

Pri tem ji je pomagala takratna sodelavka na ministrstvu, ki je prek izvedbe javnega naročila poskrbela, da so stroške praznovanja krili iz nepovratnih sredstev EU-ja.