15- in 16-letnik sta se po navedbah tožilstva dogovorila, da bosta v slogu islamskih skrajnežev z razstrelitvijo majhnega tovornjaka ubila obiskovalce božičnega sejma v Leverkusnu.

15-letnik, ki so ga aretirali v kraju Burscheid nedaleč od Leverkusna v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, naj bi za ta namen priskrbel bencin, ki pa ga med preiskavo njegovega doma niso našli. 16-letnika so medtem prijeli v kraju Wittstock/Dosse, dobrih 115 kilometrov severno od Berlina.

Po ugotovitvah tožilstva sta se najstnika pri načrtovanju napada na "nevernike" zgledovala po džihadistični skupini Islamska država. Poleg božičnega sejma naj bi med potencialnimi tarčami navedla tudi sinagogo. Po napadu sta nameravala pobegniti iz Nemčije, da bi se pridružila Islamski državi.

Za oba obtoženca so odredili pripor. 15-letnik je povrhu obtožen tudi zarote za izvedbo umora in priprave hudega kaznivega dejanja, ki bi ogrozilo državo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na podlagi letnega poročila nemške notranje obveščevalne službe (BfV) je desničarski ekstremizem v Nemčiji v porastu. Obveščevalci obenem opozarjajo na znatno povečanje nevarnosti terorizma v državi, k čemur naj bi med drugim vodil izbruh vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.