ZDA so Rusiji predložile ponudbo za njuno izpustitev, ki pa so jo v Moskvi zavrnili, je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

"V zadnjih tednih smo podali nov predlog za izpustitev Paula in Evana," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Miller in dodal, da je Rusija predlog zavrnila. Podrobnosti predloga ob tem ni podal. "Ni šlo za to, da se ne bi odzvali. Zavrnili so ponudbo, ki je bila na mizi," je pojasnil Miller in poudaril, da sta ameriški novinar in marinec neupravičeno pridržana.

Gershkovicha so ruske oblasti aretirale konec marca med poročanjem v Jekaterinburgu in ga obtožile vohunjenja. Sodišče mu je pripor že večkrat podaljšalo, nazadnje konec novembra za dva meseca, večkrat pa je zavrnilo tudi njegove pritožbe na predkazenski pripor.

Novinar časnika Wall Street Journal v razvpitem moskovskem zaporu Lefortovo čaka na sojenje, katerega datum še ni bil določen. Krivdo tako on kot časnik zanikata. Rusija sicer doslej ni predložila javnih dokazov o obtožbah proti Gershkovichu, a če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

Whelana so ruske oblasti prijele decembra 2018. Po trditvah ruske obveščevalne službe FSB so ga ujeli med vohunjenjem, pri sebi pa naj bi imel USB-ključ s tajnimi podatki. Leta 2020 je bil obsojen na 16 let zapora.

Whelanova družina obtožbe odločno zanika in trdi, da je bil nekdanji marinec v Moskvi na prijateljevi poroki. Whelan je pogosto potoval v Moskvo turistično in poslovno. V času aretacije je bil zaposlen pri ameriškem podjetju BorgWarner, ki proizvaja avtomobilske dele.