Več sto prebežnikov se je prejšnji teden iz Libije podalo na nevarno pot do Evrope. Preživela jih je le peščica. Foto: Reuters
Več sto prebežnikov se je prejšnji teden iz Libije podalo na nevarno pot do Evrope. Preživela jih je le peščica. Foto: Reuters
Lampedusa
Trupla umrlih prebežnikov so prepeljali na italijanski otok Lampedusa, kjer so njihova trupla razložili v pristanišču, kot začasno mrtvašnico pa so uporabili staro letališče na otoku. Foto: Reuters

Prejšnji teden je med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo približno 300 prebežnikov, ki so skušali italijansko obalo doseči v gumijastih čolnih. Potovali so iz Libije proti Evropi, ki velja za eno najbolj priljubljenih, a tudi najnevarnejših poti do Evrope. Čolne so presenetile izredno nizke temperature in razburkano morje z do osem metrov visokimi valovi, zato so se številni prevrnili, njihovi potniki pa so umrli.

Visoki komisar Združenih narodov za begunce (UNHCR) je v svojem sporočilu za javnost opozoril, da vse več prebežnikov umira na morju zaradi zmanjševanja prizadevanj za njihovo iskanje in reševanje. "UNHCR poziva Evropsko unijo naj nujno spremeni svoj pristop k reševanju problema migrantov, ki skušajo prek morja priti do Evrope, in naj naredi reševanje njihovih življenj za svojo prioriteto," so zapisali.

"Nobenega dvoma ni več, da je evropska operacija Triton povsem neprimeren nadomestek za italijansko operacijo Mare Nostrum," je povedal visoki komisar za begunce Antonio Guterres. "Osredotočeni moramo biti na reševanje življenj. Potrebujemo močno iskalno in reševalno operacijo v Sredozemskem morju, ne samo mejno patruljo," je še dodal.

"Evropska unija je naredila premalo in prepozno"
"Oktobra smo začeli opozarjati, da se bo z zmanjšanjem operativnih zmožnosti iskalnih in reševalnih akcij zgodilo točno to, kar se je," je povedala Carlotta Sami, predstavnica UNHCR-ja za južno Evropo. Dodala je, da se bodo podobne tragedije še dogajale, če ne bo Evropska unija hitro ukrepala in okrepila svoje reševalne operacije. "Evropska unija je naredila premalo in prepozno," je še dodala in opozorila, da se val prebežnikov v Evropo ne bo ustavil.

Kot poroča BBC, je tudi Mednarodna organizacija za migracije (IOM) prepričana, da bi lahko v zadnji tragediji rešili več ljudi. "Prepričani smo, da bi lahko rešili veliko več življenj, če bi imeli na morju več ladij," je povedal tiskovni predstavnik IOM-ja Leonard Doyle.

Triton niti ne spominja na Mare Nostrum
Novembra lani se je končala italijanska operacija Mare Nostrum, ki jo je Italija sprožila oktobra 2013, po tragediji pred obalo Lampeduse, kjer je umrlo 366 ljudi. Operacija je bila namenjena iskanju in reševanju prebežnikov, a so visoki stroški oblasti v Rimu prisilili, da so jo končali. Nadomestila jo je skromnejša in cenejša operacija pod okriljem Evropske unije, ki so jo poimenovali Triton, in je pravzaprav operacija za nadzor meja, ki poteka na manjšem območju in bližje obalam Evrope ter jo sestavlja manj ladij, predvsem pa ne vključuje več večjih vojaških ladij.

Samo lani se je na pot iz Severne Afrike proti Evropi odpravilo rekordnih 170.000 ljudi, več kot 3.500 jih je na tej poti umrlo. Vzrok za brodolome so najpogosteje slabo vzdrževane in prenatrpane ladje, s katerimi tihotapci prevažajo prebežnike.