Farage je za predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya kmalu po njegovem imenovanju dejal, da ima
Farage je za predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya kmalu po njegovem imenovanju dejal, da ima "karizmo mokre cunje". Foto: EPA
Premier Cameron je napovedal boj za volivce Ukipa. Foto: EPA

Naslovnice večine britanskih časopisov krasijo fotografije vodje Neodvisne stranke Združenega kraljestva, 49-letnega Nigela Faragea, ki je, potem ko je postalo jasno, da Ukip postaja pomembna politična sila, dejal, da njegove stranke ni več mogoče odpisati kot zgolj protestniškega gibanja. "Vsi so nas žalili, celotna politična elita, zdaj pa so šokirani in osupli," je še dejal Farage, ki je sicer evropski poslanec.

Ukip ima 11 od skupno 73 britanskih poslancev v Evropskem parlamentu, še vedno pa nima predstavnikov v britanskem parlamentu. Na četrtkovih lokalnih volitvah so v Angliji volili svetnike v 27 okrajih in sedmih drugih upravnih enotah ter na otoku Anglesey severozahodno od Walesa. Volitve so veljale za pomemben preizkus vladajoče koalicije pred evropskimi volitvami prihodnje leto in britanskimi parlamentarnimi volitvami leto pozneje.

Poraz za konservativce
Konservativci so v četrtek prejeli 25 odstotkov, v primerjavi z volitvami leta 2009 pa so izgubili večino v kar desetih svetih. Skupno so izgubili več kot 300 svetnikov, še vedno pa sicer nadzorujejo 18 okrajnih svetov.

Ukip je prejel 23 odstotkov glasov, kar 10 več kot pred štirimi leti, uspeh te stranke pa je priznal tudi konservativni premier David Cameron. "Pokazati moramo spoštovanje do ljudi, ki so se odločili, da podprejo to stranko, in močno si bomo prizadevali, da jih pridobimo nazaj," je dejal Cameron, ki je v preteklosti Ukip označil kot skupino norcev in prikritih rasistov.

Največjo podporo, 29-odstotno, so prejeli opozicijski laburisti, koalicijski liberalni demokrati pa so prejeli 14 odstotkov glasov.

Ukip je dobil predvsem glasove konservativnih volivcev, še posebej starejših. Te so glavne britanske stranke razočarale tudi s svojo nezmožnostjo zajeziti val priseljevanja.

Slab izid vladajočih konservativcev je znotraj stranke že sprožil pozive premierju, da mora stranka sprejeti radikalne spremembe. Med predlogi sta tudi zmanjševanje davkov in prestavitev referenduma o prihodnosti Velike Britanije v EU-ju, ki naj bi potekal leta 2017, na zgodnejši datum.