Pred obalo Lampeduse so odkrili osem napihljivih čolnov z migranti, ki so bili iz Afrike na poti v Evropo. Foto: Reuters
Pred obalo Lampeduse so odkrili osem napihljivih čolnov z migranti, ki so bili iz Afrike na poti v Evropo. Foto: Reuters

Mornarica je migrante odkrila na osmih napihljivih čolnih približno 200 kilometrov od obale Lampeduse. Med njimi je bilo 47 žensk, kar štiri so noseče, in 50 otrok. Po besedah predstavnika mornarice naj bi vsi prišli iz podsaharske Afrike, reševalna akcija pa je potekala kar 24 ur.

Pribežnike so nato vkrcali na ladjo San Marco, s katero se peljejo proti sicilijanskemu pristanišču Augusta, kamor naj bi prispeli v petek zjutraj. Ko bodo prispeli na italijanska tla, bodo pristojni organi ocenili, ali imajo zadostne razloge, da zaprosijo za azil.

Ob obali Ceute umrlo sedem migrantov
Medtem iz Španije poročajo o tragični novici, saj je v morju ob španski enklavi Ceuta na severu Afrike umrlo sedem migrantov. Trupla šestih moških in ene ženske je naplavilo na plažo sosednjega Maroka. Po poročanju španskih medijev naj bi bila sedmerica del skupine 400 ljudi, prav tako iz podsaharske Afrike, ki so se skušale prebiti na špansko ozemlje. Oblasti se bojijo, da bi lahko bilo žrtev še več.

Januarja letos v Italijo desetkrat več migrantov kot lani
Januarja letos je na italijansko obalo prispelo več kot 2.000 migrantov iz Afrike, kar je skoraj desetkrat več kot januarja leto prej. Lani je v Italijo prišlo 42.925 migrantov, kar je kar trikrat več kot leta 2012. Število migrantov, ki so v svojem poskusu prebega v Evropo umrli, ni znano, je pa oktobra lani pred obalo Lampeduse utonilo več kot 400 ljudi.