Največ beguncev si za cilj izbere prav majhni otok Lampedusa. Foto: EPA
Največ beguncev si za cilj izbere prav majhni otok Lampedusa. Foto: EPA

Dve vojaški ladji italijanske mornarice sta sprejeli 400 beguncev, dva hitra čolna italijanske obalne straže pa sta pred Lampeduso na krov sprejela še 250 beguncev. Patruljni čoln italijanske obalne straže pa je 100 milj jugovzhodno od Lampeduse prestregel 95 beguncev iz Eritreje. Še 80 beguncev je medtem z morja rešila posadka neke tovorne ladje, saj je čoln, na katerem so bili beguncev, zašel v težave 110 milj južno od Lampeduse.

Nekatere izmed rešenih beguncev so prepeljali na Lampeduso, druge pa bodo namestili v drugih italijanskih krajih.

Na Lampedusi je zbirni center že tako prenatrpan, kriza s priseljenci pa bo tudi ena izmed tem na vrhu Evropske unije v Bruslju. Italijanski premier Enrico Letta je voditelje drugih držav že večkrat pozval, naj v ta namen povečajo sredstva za sredozemske države, predvsem Italijo, Grčijo in Malto, ki nosijo največje breme.

Nesreč se ne da preprečiti
Rim je po tragediji, ko je na začetku meseca le 500 metrov od obale umrlo več kot 360 eritrejskih in etiopskih migrantov, povečal število patruljnih čolnov in helikopterjev. A tudi to ni preprečilo novih nesreč, saj je le dober teden pozneje v novem brodolomu umrlo 200 ljudi.

Po podatkih Združenih narodov se je s čolni proti Italiji samo letos podalo že več kot 32.000 migrantov, ki prihajajo predvsem iz severne Afrike in Sirije.