V taborišču Džungla naj bi bivalo okoli 1.300 otrok beguncev brez spremstva. Foto: Reuters
V taborišču Džungla naj bi bivalo okoli 1.300 otrok beguncev brez spremstva. Foto: Reuters
Taborišče Džungla
Razmere v Džungli so zelo slabe, francoske oblasti pa po opozorilih številnih organizacij in odposlanca Sveta Evrope niso pripravljene na premestitev prebivalcev in njihovo oskrbo po rušenju, ki naj bi se začelo 24. oktobra. Foto: Reuters

Otroci brez spremstva naj bi se tako pridružili sorodnikom na Otoku v nekaj dneh, poroča BBC. Oblasti so se osredotočile na mladoletne, ki imajo po evropski zakonodaji pravico do združitve s svojimi sorodniki. Za ranljive otroke, ki nimajo družine v Veliki Britaniji, bo potekal ločen registracijski proces.

Po pravilih EU-ja se mora prošnja za azil vložiti v prvi varni državi, prošnje otrok pa se lahko prenesejo v drugo državo, če živijo tam člani družine. Britanska vlada je po britanski zakonodaji ob tem dolžna zagotoviti premestitev teh otrok beguncev brez spremstva iz Evrope in njihovo oskrbo.

300 od 1.300 otrok brez spremstva v Veliko Britanijo
Britanska notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da vlada deluje hitro. Želi si, da bi iz taborišča v Veliko Britanijo prepeljali čim več otrok, preden francoske oblasti zaprejo taborišče. Dobrodelna organizacija Varen prehod (Safe Passage), ki sodeluje z vlado, je medtem sporočila, da ji niso bili predstavljeni nikakršni operacijski načrti glede premestitve otrok. Skupaj naj bi v Veliko Britanijo prepeljali več kot 300 otrok, poroča BBC. V Džungli po poročanju britanskega časopisa Guardiana sicer biva okoli 1.300 otrok beguncev brez spremstva.

Francoska ministrica za stanovanja Emmanuelle Cosse je dejala, da bo taborišče Džungla odstranjeno, "ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za uspeh". Razlog za uničenje taborišča naj bi bile slabe razmere, v katerih živijo prebivalci Džungle. Nova zima v taborišču bi bila "nemogoča", je dejala ministrica. Kot poroča Guardian, naj bi se rušenje taborišča začelo 24. oktobra.

Oblasti niso pripravljene na pomoč beguncem
Organizacije za pomoč beguncem so francosko sodišče sicer pozvale, naj zaprtje taborišča preloži, saj naj oblasti ne bi bile pripravljene za premestitev beguncev. Francoski predsednik Francois Hollande je že dejal, da bo taborišče odstranjeno do konca leta. Kot je dejal, bodo ljudem, ki zaprosijo za azil, izrekli "dostojanstveno dobrodošlico", tiste, ki jim bodo prošnjo zavrnili, bodo deportirali.

V Svetu Evrope zaskrbljeni
Posebni predstavnik Sveta Evrope za migracije in begunce Tomaš Boček je po poročanju Guardiana medtem izrazil zaskrbljenost, da francoske oblasti še niso predstavile podrobnejših načrtov za novo namestitev in oskrbo prebivalcev taborišča po njegovem rušenju, še posebej za mladoletne brez spremstva in družine.

Pozval je Svet Evrope, da od Francije in Velike Britanije zahteva zagotovila, da bodo vse primere za premestitev begunskih otrok brez spremstva po dublinski pogodbi obdelali pred zaprtjem taborišča.

Boček je dejal, da bi skrajšanje postopkov za vložitev prošenj za azil na območju Calaisa ljudi lahko spodbudilo, da bi zaprosili za azil v Franciji, in ne bi poskušali na nezakonit in nevaren način priti v Veliko Britanijo.