Sojenje bo potekalo na posebnem sodišču v zaporu Koridalos na obrobju Aten. Foto: EPA
Sojenje bo potekalo na posebnem sodišču v zaporu Koridalos na obrobju Aten. Foto: EPA

Sojenje v zaporu Koridalos se je danes sicer začelo, a so ga kmalu prekinili in preložili na 7. maj. Za preložitev naj bi bilo krivo to, da eden od obtoženih nima odvetnika, poleg tega pa je na sodišče prišlo le 44 od skupno 69 obtožencev.

Tožilstvo bo skušalo na sodišču dokazati, da je v 15 mesecih preiskave zbralo dovolj dokazov, na podlagi katerih lahko trdi, da je neonacistična stranka Zlata zora, ki nastopa odprto ksenofobno, antisemitsko, proti priseljencem in katere znak spominja na svastiko, delovala kot kriminalna združba, katere vodstvo je pozivalo k pretepanju in morda celo umorom priseljencev in političnih nasprotnikov.

Nekaterim obtoženim grozi do 20 let zapora
Pred sodnika bo stopilo 69 članov in podpornikov stranke, med njimi tudi 17 nekdanjih in sedanjih poslancev stranke, tiskovni predstavnik stranke Ilias Kassidiaris ter njen vodja Nikolaos Mihaloliakos, obtoženi pa so nezakonitega posedovanja orožja, kriminalnih napadov in umorov. Nekaterim med njimi grozi do 20 let zaporne kazni. Sojenje naj bi trajalo kar leto in pol.

Samo preiskavo je sprožil umor levousmerjenega raperja Pavlosa Fisasa septembra 2013, ki ga je do smrti zabodel privrženec Zlate zore, stranko pa so povezali že z najmanj dvema umoroma.

Sojenje, ki je eno najbolj odmevnih v Grčiji v zadnjem času, pa ne bo potekalo brez zapletov. Proteste ob začetku sojenja so že napovedali antifašisti, več političnih strank in sindikati, manjkalo pa ne bo niti skrajnih desničarjev in neonacistov, ki podpirajo obtožene.

Na letošnjih volitvah se je stranka uvrstila na tretje mesto
Zlata zora se je kot politična stranka prvič registrirala leta 1993, zagovarjala pa je zasnovo velike Grčije, ki bi se razširila tudi v južno Albanijo, Makedonijo in Bolgarijo. V 300-članski grški parlament je prvič vstopila po volitvah junija 2012, na volitvah, ki so potekale januarja letos pa se je uvrstila na kar tretje mesto. Tudi na lanskih volitvah v Evropski parlament je osvojila tretje mesto in dva poslanska mandata.

Svoje volivce Zlata zora vabi z antievropsko in protipriseljensko agendo, v stranki pa trdijo, da jih oblasti preganjajo, ker se bojijo njihovega vzpona.