Stranka tudi po zadnjih volitvah ohranja priljubljenost. Foto: EPA
Stranka tudi po zadnjih volitvah ohranja priljubljenost. Foto: EPA

"72 ljudem, vključno s strankinim voditeljem Nikosom Mihaloliakosom, bodo sodili," je povedal neimenovani pravosodni vir. Če bodo poslanci oz. nekdanji poslanci spoznani za krive, sedem jih je že za zapahi, trije pa so v hišnem priporu, jih lahko čaka 20 let zapora.

Sodni svet je odločitev o sojenju sprejel po 15-mesečni preiskavi, ki so jo oblasti sprožile, ko je septembra 2013 podpornik Zlate zore na zabavi do smrti zabodel levičarskega, protirasističnega grškega raperja. Odločitvi je botroval tudi dogodek, ko so predstavniki Zlate zore pretepli grško poslanko iz komunistične stranke.

Tretja najmočnejša stranka
Kljub aretacijam je Zlata Zora, katere emblem ponazarja nacistično svastiko in katere člani izražajo naklonjenost Adolfu Hitlerju, ohranila priljubljenost, saj je na parlamentarnih volitvah pretekli mesec dosegla tretje mesto.

Stranka je bila ustanovljena sredi 80. let in je na politični sceni predstavljala enega manjših akterjev vse do leta 2012, ko je pridobila na veljavi zaradi nasprotovanja nezakonitemu priseljevanju, jeze zaradi dolgotrajne recesije in visoke stopnje nezaposlenosti.