Obama se po strelskem incidentu v Newtownu, kjer je življenje izgubilo 26 ljudi, večinoma otrok, zavzema za večji nadzor nad orožjem. Foto: EPA
Obama se po strelskem incidentu v Newtownu, kjer je življenje izgubilo 26 ljudi, večinoma otrok, zavzema za večji nadzor nad orožjem. Foto: EPA
Michael Bloomberg
Newyorški župan je v zadnjem tednu prejel dve pismi, ki sta vsebovali ricin. Foto: EPA

Omenjeno pismo, namenjeno predsedniku Obami, je že tretje sumljivo pismo, o katerem v zadnjem tednu poročajo iz ZDA. Prvi dve, ki so ju prestregli v petek in nedeljo, sta bili namenjeni županu New Yorka Michaelu Bloombergu, vsebovali pa sta strup ricin. Potrditve, da bi bilo tudi pismo Obami okuženo z ricinom, še ni, je pa bilo poslano iz istega mesta kot pismi Bloombergu in je imelo podobno vsebino.

Predstavnik newyorške policije Ray Kelly je povedal, da je pismo, ki ga je prejel Obama, zelo podobno tistim, ki jih je prejel župan Bloomberg. Pismo je vsebovalo grožnjo, da bodo "ustrelili vsakega, ki se bo lotil orožja".

Dve pismi newyorškemu županu zaradi nadzora nad orožjem
Bloomberg je pismi prejel zaradi svoje podpore strožjemu nadzoru in omejevanju nošenja orožja. Eno pismo je prišlo na naslov pisarne skupine Župani proti nezakonitemu orožju v Washingtonu, drugo pa je bilo naslovljeno na njegovo župansko pisarno v New Yorku, a so ga prestregli že v središču za razdeljevanje pošte.

Obe pismi sta bili poslani 20. maja iz mesta Shreveport v zvezni državi Louisiana, kjer sprejemajo pošto iz Louisiane, Teksasa in Arkansasa ter jo razpošiljajo po ZDA.

Michael Bloomberg, ki je eden najbolj gorečih zagovornikov večjega nadzora nad orožjem, je dejal, da je prepričan, da sta pismi odgovor na njegova prizadevanja. Dodal je, da ni jezen in da pisma nikakor ne bodo spremenila realnosti množičnega lastništva orožja v ZDA. "Letos bodo z orožjem pobili 12.000 ljudi, 19.000 ljudi pa bo z orožjem naredilo samomor. Ne bomo popustili pri teh prizadevanjih. Vem, da govorim v imenu skoraj 1.000 županov v koaliciji proti orožju. To je nadloga, ki jo moramo spraviti pod nadzor in jo odpraviti," je dejal Bloomberg.

Tudi tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Browne je potrdil, da je pisec pisem Bloombergu grozil zaradi njegovih načrtov z omejevanjem orožja.

Ricin je lahko smrtonosen
Ricin je zelo strupen naravni protein in je lahko ob vdihavanju ali vbrizganju pod kožo smrtonosen, manj nevaren pa je ob zaužitju. Smrtonosna doza za človeka je od 500 mikrogramov do enega miligrama na kilogram telesne teže. Prvi simptomi se pojavijo štiri do osem ur po zastrupitvi v obliki trebušne gripe, v naslednjih dneh pa odpovejo vsi notranji organi. Za zdaj protistrup še ni znan. Ricin so pogosto uporabljali kot bojni strup.

Že aprila letos je FBI aretiral Everetta Dutschkeja iz zvezne države Missouri, ki je obtožen pošiljanja pisem z ricinom ameriškemu predsedniku Obami, republikanskemu senatorju Rogerju Wickerju iz Mississipija in upokojeni sodnici. Pred sodnikom pa se je ravno v torek zagovarjal 38-letni Matthew Buquet iz mesta Spokane v državi Washington, ki je takšno pismo poslal na naslov sodišča v domačem mestu.