Salmond je goreč zagovornik neodvisne Škotske. Foto: Reuters
Salmond je goreč zagovornik neodvisne Škotske. Foto: Reuters

Škoti so se na zgodovinskem referendumu izrekli proti samostojni državi in bodo ostali del Združenega kraljestva. Za neodvisnost je glasovalo 45 odstotkov volivcev, proti pa 55 odstotkov. Na volišča je odšlo kar 85 odstotkov volivcev.

"Moj čas na položaju voditelja se je skoraj iztekel, a za Škotsko se kampanja nadaljuje in sanje nikoli ne bodo umrle," je dejal vodja Škotske nacionalne stranke, ki je sporočil, da se na novembrskem zasedanju stranke ne bo več potegoval za voditelja, poleg tega pa je napovedal še odstop s položaja prvega ministra na Škotskem.

"Mislim, da bo stranki, parlamentu in državi bolje pod novim vodstvom," je sporočil Salmond in dodal, da je bilo zanj vodenje škotske regionalne vlade "privilegij življenja".

"Položaj je tak: izgubili smo referendumsko glasovanje, vendar pa še vedno lahko predstavljamo politično pobudo. Kar je še pomembneje, Škotska lahko še vedno izide kot pravi zmagovalec," je še dejal.

59-letni Salmond je stranko vodil 20 let, in kot je dejal, je v njej "več eminentno kvalificiranih in primernih kandidatov" za njegovega naslednika. Favoritinja naj bi bila sicer trenutno prva podpredsednica stranke in tudi škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon.

Škoti ne gredo po svoje
Škotska ostaja del Velike Britanije
Škoti ne gredo po svoje
Škotska ostaja del Velike Britanije