Rajoelini so se uprli prav tisti, ki so ga še pred kratkim podprli. Foto: EPA
Rajoelini so se uprli prav tisti, ki so ga še pred kratkim podprli. Foto: EPA
Charles Andrianasoavina
Andrianasoavina napoveduje, da bodo branili svoje položaje. Foto: Reuters

Nove napetosti so izbruhnile na dan, ko so se prebivalci Madagaskarja na referendumu odločali o novi ustavi, s katero bi znižali starostno mejo za predsednika za pet let, na 35 let, s čimer bi lahko na volitvah sodeloval tudi trenutni 36-letni predsednik Andry Rajoelina, ki je na oblast prišel marca leta 2009 ob podpori prav istih uporniških vojakov.

Priče so pripovedovale, da je okoli tisoč ljudi na postavilo cestne barikade in zažgalo pnevmatike v bližini vojaških barak, kjer so nastanjeni uporniški vojaki, ki so sporočili, da so oblikovali vladajoči komite za vodenje države. Posredovati so morale varnostne sile, ki so uporabile solzivec.

"Ne vem, kakšen komar jih je pičil?"
Predsednik Rajoelina je dejal, da so mu vojaki grozili, da ga bodo ubili, če ne odstopi, a je sam zavrnil to možnost. "Ljudje so tisti, ki so žejni sprememb, ki so me postavili na oblast. In večina od njih me sprejema," je dejal in še dodal, da se ne bo nihče zmenil za to, kaj razglasi manjšina.

Premier Camille Vital je dejal, da so uporniški vojaki skušali izvesti državni udar, vendar je zdaj vse pod nadzorom. "Ne vem, kakšen komar jih je pičil, vendar so se prekršili in storili napako," je dejal in zagotovil, da bodo varnostne sile poskrbele za spoštovanje zakonov v državi.

Uporniški polkovnik Charles Andrianasoavina je predtem v vojašnici v bližini letališča v Antananarivu dejal, da so oblikovali vojaški svet za blaginjo ljudi, ki bo vodil četrti največji otok na svetu. Napovedal je, da nameravajo zavzeti predsedniško palačo.

Andrianasoavina je bil eden izmed glavnih podpornikov Rajoeline, ko je ta pred letom in pol prevzel oblast z državnim udarom in odstavil takrat nepriljubljenega predsednika Marca Ravalomanano.