Spopadi so izbruhnili pred univerzo v Kairo. Študenti, podporniki prepovedane Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, so se spopadli s policisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Spopadi so izbruhnili pred univerzo v Kairo. Študenti, podporniki prepovedane Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, so se spopadli s policisti. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Al Sisi
Analitiki so prepričani, da bo Al Sisi gladko zmagal na volitvah in nadaljeval zatiranje islamistov. Številni pa se bojijo, da se Egipt vrača v čase Hosnija Mubaraka, ki je tri desetletja s trdo roko vodil državo. Foto: Reuters

Po napovedih naj bi zmagal nekdanji feldmaršal Abdel Fatah Al Sisi, ki je v četrtek odstopil s položaja vodje egiptovske vojske, da bo lahko kandidiral za predsednika. Al Sisi je po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija julija lani in prepovedi Muslimanske bratovščine postal najpomembnejša politična figura v državi.

Do zdaj je svojo kandidaturo napovedal le še en kandidat. To je levičar Hamdeen Sabahi, ki se je leta 2012, na prvih demokratičnih predsedniških volitvah v državi, na katerih je zmagal Mursi, uvrstil na tretje mesto.

Uradno se bo predsedniška kampanja začela 3. maja in bo trajala do 23. maja, je še sporočila egiptovska volilna komisija. Če v prvem krogu kandidat ne bi dobil dovolj glasov, je za junij predviden drugi krog volitev.

Na protestih ubili novinarko
V nedeljo so se v egiptovskih mestih zbrali privrženci in nasprotniki Abdela Fataha Al Sisija. Njegovi podporniki pa so se zbrali blizu osrednjega kairskega trga Tahrir. Zborovanje v njegovo podporo je potekalo tudi v drugem največjem egiptovskem mestu, Aleksandriji.

V Kairu so se policisti spopadli z islamisti, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, med njimi tudi novinarka Majada Ašraf, ki je delala za zasebni časopis Al Dustu. Ustreljena je bila v glavo med spopadi v četrti Ein Šams na severu egiptovske prestolnice. Tam sta bila ubita še dva človeka.

Spopadi so izbruhnili pred univerzo v Kairo. Študenti, podporniki prepovedane Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, so se spopadli s policisti.