Haiti so po volitvah zajeli hudi nemiri. Foto: EPA
Haiti so po volitvah zajeli hudi nemiri. Foto: EPA

Kandidati, med njimi tudi opozicijska favoritinja Mirlande Manigat, trdijo, da so bili volilni izidi prirejeni v korist kandidatu vladajoče stranke.
Na tisoče ljudi se je udeležilo protesta v Port-au-Princeu, na katerem so zahtevali, da se volitve razveljavi, medtem ko je misija ZN-a na Haitiju izrazila "globoko zaskrbljenost". Najmanj dva človeka sta bila v spopadih po volitvah ubita.

Haitijska volilna komisija je za zdaj potrdila izid volitev na vseh, razen na 56 voliščih od 1.500, kjer naj bi se zgodile "nepravilnosti". Vlada zato po poročanju BBC-ja vztraja, da volitev ne namerava razveljaviti. Predsednik volilne komisije Gaillot Dorsainvil je volitve že označil za "uspešne".

Številne kršitve
Med volitvami mediji so poročali o številnih incidentih in kršitvah. Tako naj bi se pogosto dogajalo, da so volivci ob prihodu na volišče odkrili, da niso registrirani, medtem ko so nekateri imeli ustrezne dokumente, a niso vedeli, kje sploh oddati svoj glas.
Nekatera volišča so se odprla več ur prepozno, nekateri ljudje naj bi glasovali večkrat, poulične tolpe pa so razdejale več volišč. Manigatova trdi, da so volilne skrinjice napolnili z glasovnicami, še preden so se volišča sploh odprla.

V nedeljo se je 12 nezadovoljnih kandidatov srečalo v hotelu Port-au-Prince, kjer so podprli skupno izjavo, v kateri pozivajo svoje podpornike, naj pokažejo svojo jezo z demonstracijami proti vladi in volilni komisiji.

Uradni izidi naj bi bili znani po 5. decembru.