Tržaški fašisti so v noči s 13. na 14. julij leta 1920 požgali Narodni dom, ki je bil središče slovenske manjšine v Trstu. Foto: Wikipedia
Tržaški fašisti so v noči s 13. na 14. julij leta 1920 požgali Narodni dom, ki je bil središče slovenske manjšine v Trstu. Foto: Wikipedia

Za Napolitanom je udeležbo potrdil tudi predsednik Slovenije Danilo Türk. Predsedniki treh držav se bodo v torek, 13. julija, udeležili Koncerta prijateljstva, ki ga na osrednjem tržaškem trgu pripravlja svetovno znani dirigent Riccardo Muti. Ob tej priložnosti bodo Giorgio Napolitano, Ivo Josipović in Danilo Türk obiskali tudi slovenski Narodni dom, ki so ga pred točno 90 leti požgali tržaški fašisti.

Zahteva o vrnitvi ostaja neuslišana
Zatem je Kraljevina Italija zaplenila objekt, ki leži v središču mesta in je izpričeval slovensko prisotnost v Trstu. Vse do danes so zahteve slovenske manjšine o vrnitvi Narodnega doma ostale neuslišane. Prvi pozitivnejši korak mesta in države je bil storjen leta 2004, ko se je v prostore Narodnega doma preselilo slovensko informativno središče.

Venec v spomin na optante
Predsedniki naj bi po obisku Narodnega doma položili venec pred spominsko ploščo na tržaški železniški postaji, ki je postavljena v spomin na povojni odhod Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije. Tržaški župan Roberto Di Piazza, ki je formalni gostitelj srečanja, je dogodek že označil za zgodovinski, svoje zadovoljstvo pa so izrazili tudi predstavniki slovenske manjšine.

Italijanski predsednik je tako zavrnil zahteve optantskih organizacij in desničarskh gibanj, naj ne upošteva predloga slovenske strani za obisk Narodnega doma.