Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da bodo v prihodnjih dneh evakuirali skupno 29 kritično bolnih otrok. Foto: Reuters
Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da bodo v prihodnjih dneh evakuirali skupno 29 kritično bolnih otrok. Foto: Reuters
Vzhodna Guta
V Vzhodni Guti ljudje trpijio za pomanjkanjem zdravil, osebja, zdravniške opreme in materiala, primanjkuje jim tudi hrane in goriva. Foto: Reuters

Po njegovih podatkih so namreč uporniki privolili v izpustitev vladnih uslužbencev v zameno za evakuacijo otrok.

V torek so iz omenjene četrti, kjer je že leta ujetih 400.000 ljudi, evakuirali štiri otroke, v sredo 12, danes pa naj bi jih evakuirali še 13. Mednarodni odbor Rdečega križa je v sredo sporočil, da bodo v prihodnjih dneh evakuirali skupno 29 kritično bolnih otrok.

Egeland je poudaril, da imajo bolni otroci pravico do evakuacije, to je obveza in nedopustno je, da se z njimi kupčuje. Glavna uporniška skupina v četrti Džajš al Islam je pred tem sporočila, da je vlada v Damasku pristala na evakuacijo otrok v zameno za 29 zapornikov.

Egeland je še opozoril, da je prebivalcem Vzhodne Gute ostalo le malo možnosti za zdravstveno oskrbo. Spoprijemajo se s pomanjkanjem zdravil, osebja, zdravniške opreme in materiala, primanjkuje jim tudi hrane in goriva, nizke temperature pa samo še poslabšujejo že tako izredno težke razmere. Po podatkih ZN-a skoraj 12 odstotkov tamkajšnjih otrok trpi za akutno podhranjenostjo.

Štiri leta na udaru vladnih sil
Vzhodno Guto so glavni zaveznici sirske vlade, Rusija in Iran, pa tudi Turčija, ki podpira upornike, razglasile za varno območje, vendar pa je pred šestimi tedni sirska vojska okrepila napade v odgovor na ofenzivo upornikov. Pri tem naj bi bilo ubitih več deset civilistov.

Vzhodna Guta je zadnja utrdba upornikov v Damasku, ki jo vladne sile oblegajo in skoraj vsakodnevno obstreljujejo že štiri leta.

Prejšnji teden je sirski predsednik Bašar Al Asad dejal, da preučuje prošnjo za evakuacijo sedmih za rakom obolelih otrok z območja. Skupno naj bi bilo tam okoli 130 otrok, ki potrebujejo nujno zdravniško oskrbo.

V sirski vojni, ki je izbruhnil marca 2011 in v katero je vpletenih tudi več drugih držav, je do zdaj umrlo 340.000 ljudi, več milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.