Stanje v Vzhodni Ghouti je že zdavnaj doseglo kritično točko. Foto: Reuters
Stanje v Vzhodni Ghouti je že zdavnaj doseglo kritično točko. Foto: Reuters

Kot so zapisali na Twitterju, "kritične" bolnike selijo z območja Vzhodne Ghoute, ki je pod nadzorom upornikov, v prestolnico.

Prejšnji teden je sirski predsednik Bašar al Asad dejal, da preučuje prošnjo za evakuacijo sedmih za rakom obolelih otrok z območja, ki je oblegano že štiri leta. Skupno je v Ghouti kar 130 takih otrok, ki potrebujejo nujno zdravniško oskrbo.

Skoraj 12 odstotkov otrok v Vzhodni Ghouti, kjer živi skupno 400.000 ljudi, trpi za akutno podhranjenostjo, opozarjajo Združeni narodi.

Razmere dosegle kritično točko
Iz Rdečega križa niso sporočili, koliko ljudi bodo evakuirali iz Ghoute, so pa objavili fotografije otrok v spremstvu njihovih mater, kako jih selijo v bolnišnice v Damasku. Rdeči križ je že na začetku meseca dejal, da postajajo razmere v Vzhodni Ghouti "nemogoče" in da je stanje doseglo "kritično točko".

ZN se skuša že več tednov dogovoriti za evakuacijo. V nedavnih obstreljevanjih sirskih sil je bilo ubitih na desetine civilistov, zaradi pomanjkanja hrane pa prebivalstvo trpi hudo podhranjenost.

Sirska vlada evakuacij ni komentirala.