Velik del orožja v rokah IS-ja so v Sirijo dobavile ZDA in Savdska Arabija. Foto: Reuters
Velik del orožja v rokah IS-ja so v Sirijo dobavile ZDA in Savdska Arabija. Foto: Reuters

IS je tako povečal obseg in kakovost svojega orožja, po poročanju Independenta ugotavlja raziskava organizacije Conflict Armament Research (CAR), ki raziskuje izvor orožja v konfliktih.

IS je sicer večino svojega arzenala prevzel od sirske in iraške vojske. Poročilo, objavljeno v četrtek, pa pravi, da količina orožja iz ZDA in Savdske Arabije v IS-ovem arzenalu "močno presega tisto, ki bi ga bilo moč prevzeti zgolj v bitkah".

V Iraku in Siriji so IS-ove sile uporabljale veliko orožja, ki so ga dostavile države, kot sta Savdska Arabija in ZDA v boju proti različnim mednarodnim koalicijam proti IS-ju, ki ju omenjeni državi podpirata, so ugotovili raziskovalci.

Orožje je bilo proizvedeno v EU-ju
Vse orožje, ki so ga na bojišča dostavile ZDA in Savdska Arabija, je bilo proizvedeno v državah EU-ja, Washington in Riad pa sta po mnenju CAR-a kršila pogodbene prepovedi takšnih transferjev.

"Dokazi, ki jih je zbral CAR, kažejo, da so ZDA večkrat poslale orožje in strelivo, proizvedeno v EU-ju, opozicijskim silam v sirskem konfliktu. IS-ove sile pa so hitro prevzemale velike količine tega materiala," piše v poročilu.

CAR opozarja na inherentna nasprotja, ki se pojavljajo ob dobavi orožja v oboroženih konfliktih, v katerih deluje več nedržavnih oboroženih skupin, ki se borijo med seboj.

Analiza več kot 40.000 kosov je pokazala, da je bilo okoli 90 odstotkov orožja in streliva proizvedenih v Rusiji, na Kitajskem in v vzhodni Evropi. Trije odstotki IS-ovega orožja so bili v skladu z Nato standardi.