Po operaciji Nevihta je s Hrvaške pobegnilo na tisoče Srbov. Foto: Reuters
Po operaciji Nevihta je s Hrvaške pobegnilo na tisoče Srbov. Foto: Reuters
General vojske BiH-a zanika vsakršno vpletenost v mučenje civilistov in vojakov. Foto: EPA

V medijih se je pojavil amaterski videoposnetek, na katerem hrvaške paravojaške enote Črne mambe in posebni odred vojske BiH-a Hamze domnevno pobijajo in mučijo srbske civiliste na begu in zajete vojake. Posnetek bo dobila tudi haaška tožilka Del Pontejeva, vendar so iz Haaga že sporočili, da bodo primer obravnavala domača sodišča. Preiskava poteka tudi v Sarajevu.

Predstavnik hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Zlatko Mehun je dejal, da bo tamkajšnja policija preiskavo opravila ne glede na to, kdo so bili storilci očitanih dejanj. Predstavnik vlade Ratko Maček pa je opozoril, da so bili posnetki nesporno narejeni nekje v BiH-u in da pripadniki hrvaške vojske v dejanja niso vpleteni.

Bosanski general zanika vpletenost
Srbska radiotelevizija je v ponedeljek prikazala drugi posnetek, na katerem vodja petega korpusa vojske BiH-a Atif Dudaković svojim vojakom ukazuje, naj požgejo srbske vasi v Bosanski krajini. Upokojeni general je posnetke že označil za montažo. Kot je dejal novinarjem, je na posnetku resnično edino dejstvo, da je bil on vodja akcije, pri tem pa zatrdil, da ni bilo zločinskih dejanj. Če pa so že bili, naj bi bili zgolj posamezni primeri. Ob tem je dejal, da nikoli ni slišal za obstoj Črnih mamb.

Medtem je beograjska televizija B92 objavila vest, da obstaja še tretji posnetek krutega početja vojakov.

Beograd je izrazil pričakovanje, da bodo hrvaške in bosanske oblasti našle odgovorne in jim sodile za omenjena dejanja.