Papež še naprej navdušuje liberalnejše vernike. Foto: Reuters
Papež še naprej navdušuje liberalnejše vernike. Foto: Reuters

S tem je Frančišek znova šel v drugo smer kot tradicionalisti v Cerkvi.

Sprememba naj bi sicer veljala zgolj med svetim letom, od 8. decembra letos do 20. novembra 2016, poroča CNN. Do zdaj je Katoliška cerkev ženske, ki so splavile, pa tudi tiste, ki so splav omogočili, samodejno izobčila, za razveljavitev izobčenja pa so grešniki potrebovali škofovo dovoljenje.

Papež Frančišek pa je zdaj odločil, da lahko kateri koli duhovnik ženski med spovedjo da odvezo zaradi greha splava in s tem de facto prepreči izobčenje.

Splav kot moralno zlo
V poslanici organizatorju svetega oz. jubilejnega leta, italijanskemu prelatu Rinu Fischelli, je argentinski škof podrobno naštel različne določbe, da bi lahko bilo odveze grehov deležno čim večje število ljudi, med njimi bolniki in zaporniki, ki se ne morejo osebno pokesati v katedralah ali cerkvah.

"Dobro se zavedam pritiskov, ki so jih privedli do te odločitve," je zapisal papež v pismu, ki ga je objavil Vatikan, o ženskah, ki so imele splav. "Številne ženske menijo, da nimajo nobene druge možnosti. Vem, da gre za eksistencialno in moralno dramo. Srečal sem številne ženske, ki so v svojem srcu nosile brazgotino te težke in boleče odločitve. Odločil sem se, da ob svetem letu vsem duhovnikom podelim pooblastilo, da odvežejo greha splava tiste, ki so ga izvedli, in tiste, ki s skesanim srcem iščejo odpuščanje zanj."

Papežev dekret sicer ne spreminja naukov RKC-ja o resnosti greha splava, ki je po cerkvenem zakoniku označen za "moralno zlo".

78-letni Frančišek je ob drugi obletnici svoje izvolitve 11. marca napovedal izredno jubilejno oz. sveto leto, posvečeno usmiljenju. Sveto leto je v skladu s katoliško tradicijo čas za odpuščanje. Med njim v Rimu pričakujejo na milijone romarjev, organizirali ga bodo tudi po vseh škofijah po svetu.