Papež je izpostavil pomen družine, v kateri otroci ne bi smeli postati
Papež je izpostavil pomen družine, v kateri otroci ne bi smeli postati "talci mame in očeta". Foto: Reuters

"Obstajajo primeri, ko je ločitev neizogibna. Včasih celo moralno nujna, ko gre za zaščito šibkejšega partnerja ali otrok pred še večjimi ranami, ki jih povzročajo zastraševanje in nasilje, ponižanje in izkoriščanje," je dejal papež Frančišek med tedensko splošno avdienco.

Dodal je, da obstajajo številne družine, ki so se znašle v nezavidljivih razmerah, osrednje vprašanje pa bi moralo biti, kako jim najbolje pomagati in kako jih spremljati, da otroci ne bi postali "talci mame ali očeta". "Družina ni avtomatično svetel svet: pogosto se dogajajo rane in ponižanje. Številni otroci trpijo zaradi prepirov med starši. Medsebojna zloba pogosto bremeni celotno družino," je še dejal sveti oče.

Za Katoliško cerkev preklic zakramenta zakonske zveze ni mogoč, razen v izjemnih primerih, ki jih odobri papež.

Papež je današnje besede glede razveze zakonske zveze dejal po objavi pripravljalnega dokumenta o družinski sinodi, ki bo jeseni v Vatikanu. Na sinodi, ki bo od 4. do 25. oktobra, naj bi škofje iz vsega sveta razpravljali o odnosu do vernikov, ki naj ne bi živeli v skladu z moralnimi postulati Katoliške cerkve. Pri tem gre za znova poročene ločence, neporočene pare in istospolne pare.