Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da se Bruselj in Belgija vračata v normalno življenje, čeprav najbrž še dolgo ne bo, kot je nekoč bilo. Policija in vojska seveda ostajata na ulicah. Foto: EPA
Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da se Bruselj in Belgija vračata v normalno življenje, čeprav najbrž še dolgo ne bo, kot je nekoč bilo. Policija in vojska seveda ostajata na ulicah. Foto: EPA

"Naše ključno sporočilo današnje novinarske konference je, da se Bruselj in Belgija vračata v normalno življenje," je med drugim dejal Michel.

Neuspeh da, propadla država ne
"Ko se zgodi takšen napad, kot se je, potem je to neuspeh našega varnostnega sistema. Tega se ne da zanikati. A ne morem sprejeti oznake, da smo propadla država. Belgija ni najšibkejši člen evropske varnosti,"
je bil odločen Michel. Belgija je bila namreč deležna kritik, da se težko bojuje proti terorističnim grožnjam, ker ima zaradi kompleksne jezikovne in politične sestave države številne institucije, ki med seboj preslabo sodelujejo. Tako ima Bruselj kar šest policijskih območij.

"Preprečili smo številne napade. Lani smo imeli sto obsodb, povezanih s terorizmom," je dejal belgijski premier. "Neuspešna država ne bi bila sposobna obsoditi več kot sto ljudi," je dodal.

Nobena vlada ne more zagotoviti popolne varnosti
Izpostavil je še, da je Belgija za aretacijo glavnega osumljenca za teroristične napade v Parizu Salaha Abdeslama potrebovala "nekaj mesecev", medtem ko so vodjo teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna lovili deset let. "Smo majhna država v srcu Evrope, (...) središče, kjer je lahko organizirati napade v drugih državah," je še povedal Michel. Tako je bilo po njegovih besedah tudi pred napadi v Parizu. "V Bruslju so bili številni pod nadzorom različnih preiskovalnih služb, a to ni preprečilo njihovih dejanj," je priznal in dodal, da nobena vlada ne more zagotoviti popolne varnosti.

Michel bi želel več sodelovanja
Belgijski premier se sicer že več mesecev zavzema za oblikovanje evropskega preiskovalnega urada po vzoru ameriškega FBI-ja ali obveščevalne službe po vzoru ameriške Cie. Ob tem si prizadeva tudi za vzpostavitev skupnega sistema za izmenjavo informacij med obveščevalnimi službami evropskih držav.

Napadalec Laachraoui delal v Evropskem parlamentu
V samomorilskih napadih na bruseljskem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice Maelbeek je 22. marca umrlo 32 ljudi. Medtem pa je Evropski parlament sporočil, da je eden izmed napadalcev, šlo naj bi za 24-letnega v Maroku rojenega Najima Laachraouija, pred šestimi in sedmimi leti delal za čistilno podjetje, ki ga je najel Evropski parlament. Pojasnil je še, da je podjetje predložilo dokaze, da moški, čigar identitete niso razkrili, tedaj ni imel policijske kartoteke.