Zdravniki opozarjajo, da bi imela lahko terapija negativne vplive na odraščajoče ljudi. Foto: EPA
Zdravniki opozarjajo, da bi imela lahko terapija negativne vplive na odraščajoče ljudi. Foto: EPA

Guverner Jerry Brown je zakon podpisal v soboto, veljati pa bo začel z novim letom. V njem je jasno zapisano, da se otroci, ki še niso dopolnili 18 let, ne smejo udeležiti terapije za spremembo spolne usmerjenosti.

Ta poteza pomeni veliko zmago za gejevske aktiviste, ki trdijo, da način, ki ga nekateri imenujejo tudi "spreobrnitvena terapija", nima medicinske utemeljitve, saj istospolnost ni nikakršna motnja oziroma bolezen.

Predsednik gibanja za človekove pravice Chad Griffin je zadovoljen dejal: "Mladi ljudje, naj bodo lezbijke, geji, biseksualci ali transseksualci, bodo zdaj zaščiteni pred terapijo, ki se ni le izkazala za prazno znanost, ampak je imela celo izredno negativne učinke na njihov razvoj." Hkrati je pozval druge države, naj sledijo zgledu Kalifornije.

Terapijo je sicer prvi predstavil zdravnik Robert Spitzer, ki pa je nato opustil tak način vplivanja na spolno usmerjenost otrok in se celo opravičil gejem in lezbijkam. Proti terapiji se je izreklo tudi več zdravniških združenj.

Terapijo pa so podpirale nekatere konservativne verske skupine in nekaj republikanskih politikov, ki so trdili, da daje staršem pravico, da "svojim otrokom, ki se soočajo z zmedenostjo glede spolne usmerjenosti, priskrbijo psihološko pomoč".