Marca prihodnje leto bo Ši postal voditelj drugega največjega gospodarstva na svetu. Foto: EPA
Marca prihodnje leto bo Ši postal voditelj drugega največjega gospodarstva na svetu. Foto: EPA
Hu Džintao
Hu bo prihodnje leto vodenje države predal peti generaciji voditeljev. Foto: EPA

Ši je obiskal kmetijsko fakulteto univerze v Pekingu, kjer se je udeležil slovesnosti ob državnem dnevu znanosti. Nazadnje se je v javnosti pojavil 1. septembra in ko je odpovedal srečanje z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton ter še nekaj drugimi visokimi predstavniki tujih držav, so začel krožiti govorice o njegovem zdravstvenem stanju, pri čemer se je omenjalo tudi srčni napad.

Po nekaterih virih naj bi si Ši poškodval hrbet med plavanjem, zato je upošteval nasvete zdravnikov, da mora počivati in opraviti fizioterapijo. A pri še vedno skrivnostnih kitajskih oblasteh, sploh kar se tiče vodstevnih kadrov, je odsotnost visokega partijskega voditelja ob spremljajočem molku sprožila tudi govorice o težavah pri menjavah na vrhu oblasti.

59-letni Ši Džinping naj bi bil namreč na jesenskem kongresu komunistične partije izvoljen za novega predsednika partije, temu pa bo nato marca prihodnje leto sledil še prevzem položaja predsednika države, na katerem bo nasledil odhajajočega predsednika Hu Džintaa.

Spomini na skrivalnice v preteklosti
Zaradi molka oblasti glede Šijevega stanja so se pojavile tudi govorice o poskusu atentata nanj in tuji mediji so dan takoj privlekli spomin na smrt Lin Biaa, ki je leta 1971 umrl v skrivnostni letalski nesreči. Lin je bil takrat drugi človek v državi in predviden za naslednika Mao Cetunga, ko se je njegovo letalo ponesrečilo v Mongoliji.

Glede na uradno razlago kitajskih oblasti je Lin načrtoval državni udar in je zato poskušal pobegniti v Sovjetsko zvezo, ko se je njegovo letalo ponesrečilo. Ruski strokovnjaki so potrdili, da je šlo za nesrečo, v kateri je umrl tudi Lin, vendar na Zahodu dvomijo o igri naključij. Takrat so kitajske oblasti potrebovale kar dva meseca, da so javnost obvestile o Linovi smrti.

Malce novejši primer kitajskih skrivalnic sega v leto 1993, ko je iz javnosti za nekaj mesecev izginil takratni premier Li Peng. Partija je šele julija letos sporočila, da je bil v bolnišnici in zdaj se domneva, da je doživel srčni napad, čeprav so oblasti takrat pojasnevale, da je staknil le prehlad.

V današnj informacijski dobi je za kitajsko partijo veliko težje prikrivati odsotnosti njenih funkcionarjev v javnosti, čeprav se Peking še vedno na vse pretege trudi, da bi omejil pretok informacij.