Ši in Obama sta na srečanju delovala sproščeno. Foto: MMC RTV SLO
Ši in Obama sta na srečanju delovala sproščeno. Foto: MMC RTV SLO
Kitajec v ZDA

Ši se bo v ZDA mudil teden dni, vendar otipljivih rezultatov za zdaj ne gre pričakovati, saj je obisk namenjen predvsem navezavi osebnih stikov med ameriškim predsednikom in človekom, ki bo naslednjih deset let predvidoma na čelu Kitajske.

Kitajski podpredsednik je v ZDA sicer pripotoval na povabilo ameriškega podpredsednika Josepha Bidna.

Na srečanju za zaprtimi vrati v Beli hiši sta se Obama in Ši pogovarjala o trgovinskih vprašanjih, valutnih nesorazmerjih in tudi o človekovih pravicah na Kitajskem, ki je vedno na dnevnem redu srečanj voditeljev obeh držav.

Na kosilu pri ameriški državni sekretarki Hillary Clinton je Ši priznal, da je še prostora za napredek pri vprašanju človekovih pravic na Kitajskem.

Poleg tega sta se sogovornika dotaknila tudi perečih svetovnih vprašanj, kot so Sirija, Iran in Severna Koreja.

V okviru obiska se bo Ši pogovarjal tudi s predstavniki ameriške administracije, med drugim z obrambnim sekretarjem Leonom Panetto, s katerim bosta največ časa verjetno namenila preusmeritvi ameriške vojaške pozornosti na azijsko-tihomorsko območje.

Panetta bo gosta skušal prepričati, da to ni usmerjeno proti Kitajski, ki zadnja leta skupaj z gospodarskim napredkom pospešeno povečuje vojaški proračun in povzroča skrbi Američanom ter njihovim zaveznikom na območju.

58-letni Ši bo konec letošnjega leta na čelu kitajske komunistične partije zamenjal Hu Džintaa, od katerega bo nato prihodnje leto nasledil še predsedniški položaj.

Kitajec v ZDA