Poltikovska je bila s svojim poročanjem trn v peti ruskih oblasti. Foto: EPA
Poltikovska je bila s svojim poročanjem trn v peti ruskih oblasti. Foto: EPA

S to odločitvijo je vrhovno sodišče razveljavilo razsodbo prvostopenjskega sodišča v Moskvi, ki je avgusta odločilo, da ne ugodi zahtevi svojcev Politkovske po vrnitvi primera v roke tožilstva in s tem po začetku nove preiskave.

Iskanje morilca se nadaljuje
Potem ko je vrhovno sodišče zavrnilo oprostilne sodbe vseh obtoženih v predhodnem sojenju, se je avgusta na vojaškem sodišču v Moskvi začelo novo sojenje za njen umor. Težava je le v tem, da na zatožni klopi sedijo samo trije osumljenci za sodelovanje pri umoru, medtem ko oblasti še vedno iščejo morilca in predvsem naročnika "odstranitve" kritične ruske novinarke.

Politkovska se je večinoma ukvarjala s pisanjem o kršitvah človekovih pravic v nemirni ruski republiki Čečeniji in je bila pri svojem pisanju izredno kritična do oblasti v Kremlju in takratnega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ustreljena je bila jeseni leta 2006 pred svojim blokom v ruski prestolnici.

Svojci Politkovske zatrjujejo, da celotna preiskava ni bila opravljena korektno, zato namesto ponovnega sojenja zahtevajo uvedbo povsem nove preiskave. Moskovsko sodišče je to zahtevo takrat zavrnilo in odločilo, da se novo sojenje nadaljuje.