Nekatera dekleta so morala zaradi stigmatizacije zapustiti svojo skupnost. Foto: Reuters
Nekatera dekleta so morala zaradi stigmatizacije zapustiti svojo skupnost. Foto: Reuters
false
Združeni narodi preiskujejo resne obtožbe o posilstvih deklet, ki naj bi jih storili vojaki na mirovni misiji v CAR-u. Foto: Reuters

Generalni sekretar Ban Ki Mun je nad obtožbami "zgrožen". V sporočilu za javnosti je dejal, da se bodo zdaj osredotočili predvsem na žrtve in njihove družine, "ženske in otroke, ki so zaradi dogodka travmatizirani". Kot je še zapisal, se je treba soočiti z dejstvom, da so številni vojaki, ki so bili tja poslani z namenom, da bodo te ljudi varovali, ravnali ravno nasprotno, "vodila so jih temna srca".

Izsledki raziskave še niso javni, jih je pa v javnosti v sredo objavila mednarodna človekoljubna organizacija AIDS-Free World. Kot je razvidno iz dokumenta, so pred dvema tednoma pripadniki UNICEF-a intervjuval 98 deklet iz Srednjeafriške republike (CAR), ki so zatrdile, da so jih leta 2014 posilili pripadniki mirovnih operacij ZN-a.

Nato so se v soboto, 26. marca, predstavniki Mirovne misije ZN-a v CAR-u (Minusca) sešli s tamkajšnjimi voditelji in žrtvami, ki naj bi jih posilili vojaki iz Francije (ki so delovali v okviru operacije Sangaris) in Gabona.
Eno dekle umrlo
Med pogovori so jim tri dekleta potrdila, da so jih leta 2014, skupaj s še štirimi dekleti, posilili pripadniki francoske misije Sangarisa. "V šotoru so nas zvezali in slekli vojaški poveljniki Sangarisa in nas prisilili v seks s psom," naj bi dejalo eno dekle. Po posilstvu naj bi vsaka izmed deklet dobila 5.000 srednjeafriških frankov (devet dolarjev).

"Tri intervjuvana dekleta so se zatekla po medicinsko pomoč. Četrto dekle je pozneje umrlo zaradi neznane bolezni. Ena izmed deklet je dejala, da so jo v skupnosti imenovali "sangarijska psica". Vojaki CAR-a so se z misije vrnili domov lani, veliko deklet pa naj bi zaradi stigmatizacije zapustilo svojo skupnost.

Vojak priznal dejanje
V objavljenem dokumentu AIDS-Free World je zapisan primer 16 let starega dekleta, ki naj bi jo posilil pripadnik mirovnih sil Konga. Ko ga je zaslišala policija, je vojak potrdil, da je imel večkrat "spolni odnos z dekletom", ki ji je plačal od 2.000 do 3.000 srednjeafriških dolarjev (od 3 do 5 dolarjev).

Humanitarna organizacija je poročilo poslala generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu, ki je ukazal takojšnjo preiskavo dogodkov. Minusca naj bi sicer na začetku letošnjega marca prejela nove obtožbe, ki se nanašajo na incidente, ki so se zgodili med letoma 2014 in 2015 v prefekturi Kemo.

Storilci pred roko pravice
Vodja Minusca Parfait Onanga-Anyanga je zaradi obtožb "nemočen in jezen" ter odločen, da bodo kršilce pripeljali pred roko pravice. "Te obtožbe jemljemo skrajno resno - nekatere med njimi so gnusne - izjemno resno. Nujno je, da so žrtve zaščitene in prejmejo potrebno oskrbo," je dejal po poročanju Independenta.

Kot poroča Independent, pa to še zdaleč ni edino poročilo o zlorabah pripadnikov mirovnih sil v CAR-u - človekoljubna organizacija Human Rights Watch je februarja letos poročala o najmanj 20 primerih posilstev ali skupinskih posilstev. Lani so se celo pojavile trditve, da naj bi francoski vojaki prisilili otroke beguncev, da so jim nudili spolne usluge v zameno za hrano.