Kljub mnogim neizpolnjenim obljubam Rusi še vedno podpirajo Putina in vsekakor niso naklonjeni revoluciji. Foto: EPA
Kljub mnogim neizpolnjenim obljubam Rusi še vedno podpirajo Putina in vsekakor niso naklonjeni revoluciji. Foto: EPA
Boris Berezovski
Od svojega izgnanstva naprej je Boris Berezovski oster kritik ruskega režima. Foto: EPA
Vladimir Putin
Po mnenju Berezovskega je Putin nevaren za demokracijo. Foto: Reuters
Berezovski napovedal revolucijo

Berezovski je v pogovoru za časopis Guardian dejal, da pripravlja novo revolucijo in nasilno strmoglavljenje Vladimirja Putina, a čez nekaj ur izjavo vseeno omilil in dejal, da nasilja ne podpira, a je še vedno prepričan, da v Rusiji volitve niso način za zagotavljanje demokratičnih sprememb, zato podpira druge metode. Na omilitev izjave je verjetno vplivalo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je dejalo, da obsoja vsak poziv k nasilnemu strmoglavljenju oblasti suverene države ter da naj vsak v Veliki Britaniji spoštuje zakone.

Za pripravo državnega udara se je odločil, potem ko mu je uspelo navezati tesne stike z ljudmi znotraj Kremlja in financirati ljudi blizu Putina, ki že kujejo načrte za državni udar.

Ti ljudje iz Kremlja delijo z njim enake poglede na razmere v Rusiji in se strinjajo, da Putin ogroža državo in njene demokratične pridobitve s tem, ko je oslabil opozicijo, oblast vzel v svoje roke in se posmehoval ustavi. Putin, ki se mu predsedniški mandat izteče spomladi prihodnje leto, sicer med državljani uživa veliko podporo.

Sam v zaroti sodeluje z izkušnjami in nasveti o najboljših načinih za izvedbo udara. Znatna je tudi njegova finančna pomoč. Kaj več o načrtu udara in o svojih ljudeh iz Kremlja ruski bogataš ni želel povedati, saj gre za občutljivo zadevo in vsako razkritje bi ogrozilo vpletene, ki bi jih lahko celo umorili.

V nemilosti pri Putinu
61-letni Berezovski je imel v Kremlju včasih velik vpliv in je bil tesen sodelavec nekdanjega ruskega predsednia Borisa Jelcina. A ti časi so se spremenili, in čeprav je Putinu pomagal pri zmagi na volitvah leta 2000, je kmalu padel v nemilost in odšel v izgnanstvo, kjer so mu tri leta kasneje podelili azil v Veliki Britaniji. Javnost se je zanj znova začela zanimati lani jeseni, saj je bil prijatelj nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je v do zdaj še popolnoma pojasnjenih okoliščinah umrl zaradi zastrupitve.

Nov poziv za izročitev in preiskava
Ruske oblasti so od Londona že večkrat zahtevale njegovo izročitev, a jih je London še vsakič zavrnil. Zaradi izjav v Guardianu je Rusija tudi zdaj pozvala Britance k izročitvi Berezovskega in doma že sprožila preiskavo o načrtih za udar. Kremelj je sporočil, da njegove izjave obravnavajo kot zločin.

Matematiko zamenjal za posle
Bogastvo Berezovskega se ocenjuje na več kot milijardo dolarjev, kot večina ruskih tajkunov pa je obogatel med divjo privatizacijo v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je pod ceno kupoval državno premoženje. Kot matematik po izobrazbi se je še v časih Sovjetske zveze hotel posvetiti akademski karieri, a si je po padcu komunizma premislil in se kot poslovnež lotil donosnejših poslov. Berezovski je dejal, da se je v šestih letih izgnanstva posvečal uničevanju pozitivne podobe, ki jo je imel Putin na Zahodu, potem ko je prišel na oblast.

G.V.

Berezovski napovedal revolucijo