Sarah Palin je položaj aljaške guvernerke zapustila, da se je lahko posvetila promociji svoje knjige, postala pa je tudi komentatorka ameriške televizije Fox. Foto: EPA
Sarah Palin je položaj aljaške guvernerke zapustila, da se je lahko posvetila promociji svoje knjige, postala pa je tudi komentatorka ameriške televizije Fox. Foto: EPA
Čajanka
Čajanke v Nashvillu se je udeležilo ogromno nasprotnikov politike Baracka Obame, ki so z navdušenjem prisluhnili Palinovi. Foto: EPA

Nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka je v soboto nastopila na zborovanju koalicije konservativnih gibanj, ki so jih poimenovali s skupno besedo "čajanke" (tea party). Gre za spomin na uničenje tovora čaja na britanskih ladjah v bostonskem pristanišču leta 1773, ko so se ameriški evropski priseljenci uprli proti visokim carinam na uvoz čaja, kar je postalo simbol upora proti tiraniji. Lani poleti so se "čajanke" oblikovale kot simbol upora proti politiki demokratskega predsednika Baracka Obame.

Palinova, ki je lani poleti odstopila s položaja guvernerke Aljaske, da bi imela dovolj časa za promocijo svoje knjige, je na sobotni "čajanki" v Nashvillu pripadnike gibanja pozvala, naj se pomerijo na primarnih strankarskih volitvah za izbiro republikanskih predsedniških kandidatov. V govoru, za katerega je prejela 100.000 dolarjev, je kritizirala Obamo in demokratsko stranko, lastnih rešitev za težave, v katerih so se znašle ZDA, pa ni ponudila.

Palinovo je navdušeno občinstvo pozvalo h kandidaturi na naslednjih predsedniških volitvah, česar nekdanja guvernerka, ki je trenutno zaposlena kot komentatorka na ameriški televiziji Fox, ni izključila.

"Miselnost Obame iz obdobja pred 11. septembrom"
Sarah Palin je v svojem govoru poudarilo potrebo po nizkih davkih in močni nacionalni obrambi, predsednika Obamo pa je, tako kot nekdanji podpredsednik ZDA Dick Cheney, obtožila miselnosti pred 11. septembrom 2001. "Obama ni dovolj odločen za vodenje vojne proti terorizmu," je prepričana Palinova, ki je pred dnevi na televiziji Fox ugibala, ali bo Obama za osvojitev drugega mandata sprožil kakšno vojno, morda proti Iranu.

Palinova se je Obami posmehovala tudi zaradi treh bolečih porazov demokratskih kandidatov na volitvah za guvernerja v Virginiji in New Jerseyju lani ter za zvezni senat v Massachusettsu letos. "Ko zaostajaš 0 proti 3, je najbolje, da ustaviš predavanja in začneš poslušati," je bil nasvet Palinove Obami.

Palinova ve veliko o notranji in zunanji politiki
Komentatorka je v nedeljskem pogovoru za televizijo Fox povedala, da se je leta 2008 naučila ogromno o notranji in zunanji politiki ter da vsak dan od številnih strokovnjakov prejema poročila o pomembnih zadevah. Obami je sporočila, da za ameriške težave ne more več kriviti administracije predsednika Georgea Busha, ob tem pa potrdila, da ne izključuje možnosti predsedniške kandidature leta 2012.