Gani (levo) je na predsedniškem stolčku zamenjal Hamida Karzaja (desno), ki je Afganistan vodil zadnjih 13 let. Foto: EPA
Gani (levo) je na predsedniškem stolčku zamenjal Hamida Karzaja (desno), ki je Afganistan vodil zadnjih 13 let. Foto: EPA
Gani ob prisegi. Foto: Reuters
Kljub poostreni varnosti je bilo v Afganistanu pred prisego že izvedenih več napadov. Foto: Reuters
Gani na avgustovskem srečanju z ameriškim zunanjim sekretarjem Johnom Kerryjem. Foto: EPA

"Prisegam v imenu vsemogočnega Boga, da bom spoštoval in podpiral islam ter ustavo. Varoval bom narodno suverenost," je ob uradni prisegel dejal Gani, ob katerem sta prisegla tudi dva podpredsednika.

Tokratna menjava na predsedniškem položaju je prvi demokratični prenos predsedniških pooblastil v zgodovini države. Talibani so napovedali, da se bodo borili tudi proti novi vladi, pri čemer tako Ganija kot vršilca dolžnosti Abdulaha označujejo za "ameriški marioneti". Tik pred Ganijevo prisego se je kljub poostrenim varnostnim ukrepom že zgodilo več napadov. Davi je na cesti, ki vodi do mednarodnega letališča v Kabulu, odjeknila eksplozija, ki je zahtevala več mrtvih in ranjenih. V provinci Paktija na vzhodu države pa je eksplodiral avtomobil bomba.

Gani je junija zmagal v drugem krogu predsedniških volitev s 56,4 odstotka glasov. Njegov protikandidat, nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, sicer zmagovalec prvega kroga volitev, poraza ni hotel priznati in je izide izpodbijal.

Trimesečni spor se je ob posredovanju ZDA in Združenih narodov končal z dogovorom o ustanovitvi vlade narodne enotnosti, v kateri je Abdulah dobil mesto vršilca dolžnosti, kar je nov položaj, podoben predsedniku vlade. Prav tako si bosta njuna tabora razdelila vodilne položaje v vladnih, pravosodnih, upravnih in drugih institucijah, vključno s svetom za nacionalno varnost.

Iz Afganistana v ZDA
65-letni Gani, rektor kabulske univerze, ki se opisuje kot "svobodni duh", se je rodil v provinci Logar na vzhodu države in je po izobrazbi antropolog. Vrhunec kariere kot akademik in ekonomist je doživel, ko je leta 1977 zapustil Afganistan.

V ZDA je študiral na newyorški univerzi Columbia, nato pa med sovjetsko okupacijo Afganistana v 80. letih predaval v ZDA. Od leta 1991 je delal za Svetovno banko, kjer je bil strokovnjak za rusko industrijo premoga, kot posebni svetovalec Združenih narodov pa se je v deželo pod Hindukušem vrnil leta 2001 po strmoglavljenju talibanskega režima, da bi pomagal pri obnovi domovine.

Povratnik v predsedniški tekmi
Med letoma 2002 in 2004 je bil ključna oseba prehodne afganistanske vlade. Že takrat se je zavzel za oster boj proti korupciji. Gani, ki je znan po svoji energiji, je v državi uvedel novo valuto, vzpostavil davčni sistem in številne ugledne Afganistance iz tujine opogumil k vrnitvi v domovino.

Leta 2009 se je prvič potegoval za mesto predsednika države, a je takrat dobil zgolj tri odstotke glasov. Leto dni pozneje ga je revija Foreign Policy uvrstila na letni seznam stotih svetovnih mislecev.

Leta 2011 mu je dosedanji predsednik Karzaj naložil, naj pripravi prenos odgovornosti za varnost v državi z mednarodnih sil na afganistansko vojsko.

Plemensko poreklo
Tako kot Karzaj je tudi Gani Paštun. V zadnjem času je začel uporabljati tudi svoj plemenski priimek Ahmadzaj, da bi izpostavil, da prihaja iz vplivnega plemena Ahmadzaj. Sam sicer poudarja združitev Afganistancev ne glede na etnične delitve. Zagovarja tudi mirovne pogovore s talibani ter izboljšanje zdravstvenega in šolskega sistema v državi. Napovedal je tudi, da bo takoj po prevzemu predsedniškega položaja z ZDA podpisal varnostni pakt.

V letošnjem predvolilnem boju, kjer je nastopal kot neodvisni kandidat, mu je uspelo dobiti številne podpornike med mladimi Afganistanci, pa tudi med nekaterimi plemenskimi voditelji. Med letošnjimi predsedniškimi kandidati je bil edini strokovnjak za gospodarstvo.