Po prisegi se je kraljevi par popeljal po madridskih ulicah in potem s kraljeve palače pozdravil na tisoče Špancev pred palačo. Foto: Reuters
Po prisegi se je kraljevi par popeljal po madridskih ulicah in potem s kraljeve palače pozdravil na tisoče Špancev pred palačo. Foto: Reuters
Pogled z balkona kraljeve palače, kjer so navdušeno množico pozdravili člani kraljeve družine. Foto: Reuters
Novi španski kralj Filip VI. prisega, da bo spoštoval špansko ustavo in delal v dobro španskih državljanov. Foto: Reuters
Španija dobila novega kralja

Novi španski kralj se je na začetku govora zahvalil staršema za vse, kar sta storila v 39 letih, ko sta vladala državi. "Pred skoraj 40 leti je oče dejal, da želi biti kralj vseh Špancev," je dejal Filip VI. in poudaril, da to ostaja tudi sam, hkrati pa želi biti predstavnik "prenovljene monarhije za nove čase."

V svojem govoru se je dotaknil tudi globokih gospodarskih in družbenih sprememb, ki jih je prineslo 21. stoletja. Te po njegovih besedah prinašajo velike skrbi in negotovost, hkrati pa odpirajo tudi nove možnosti za napredek. Ekonomska kriza, ki je globoko pretresla Španijo, je nekatere državljane oropala dostojanstva, zato je po kraljevih besedah prioriteta države in družbe izboljšanje gospodarske situacije.

Dotaknil se je tudi odnosa do monarhije in poudaril, da je monarhija odprta do državljanov, da se zaveda njihovih težav, hkrati pa je opomnil, da mora biti monarhija državljanom vzor in zgled poštenosti.

"Obljubljam, da bom svoje naloge opravljal vestno ter da bom spoštoval ustavo, zakone ter pravice državljanov in regij," je dejal Filip VI. "V meni boste našli vdanega poglavarja države, ki je pripravljen poslušati in razumeti, opozarjati in svetovati, prav tako pa vedno braniti javni interes," je dodal.

Brez visokih gostov iz tujine
Slovesne prisege v parlamentu so se udeležili ministri, poslanci in drugi visoki španski politični predstavniki, na njej pa ni visokih gostov iz tujine. Slovesnosti ob predaji žezla so se začele že zjutraj, ko je Juan Carlos sinu predal trak vrhovnega poveljnika španske vojske. Juana Carlosa sicer na slovesnosti v parlamentu ni bilo, je pa bila tam kraljica Sofia skupaj s hčerko infantijo Eleno.

Slovesnosti v parlamentu, kjer je 46-letni Filip VI. prejel tudi krono in žezlo ter zbrane prvič nagovoril kot kralj, je sledila vojaška parada, potem pa se je novi kralj s kraljico Letizio po madridskih ulicah peljal do kraljeve palače, kjer so kraljeva družina ter nekdanji kralj Juan Carlos in kraljica Sofia pozdravili na tisoče Špancev. Potem bo sledil sprejem s približno 2000 gosti.

Za varnost na madridskih ulicah, ki so jih preplavili podporniki monarhije, pa tudi njeni nasprotniki, skrbi 7.000 policistov. Med množico ljudi so tudi številni novinarji - o slovesnosti jih iz Madrida poroča okrog 1500 iz 30 držav.

Juan Carlos se je po 39 letih odpovedal prestolu
Juan Carlos je v sredo podpisal zakon o abdikaciji, s čimer se je po 39 letih poslovil od prestola. 76-letnik se je sicer za odpoved prestolu odločil 2. junija, da bi sinu omogočil, kot je dejal, prenovo monarhije. Sam je Španiji vladal 39 let, od 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca.

Po padcu fašističnega režima je veljal za branilca krhke španske demokracije, zaradi česar je še danes med ljudmi zelo cenjen. V zadnjih letih se je njegova priljubljenost zmanjšala zaradi vpletenosti zaradi afere na lovu na slona v Bocvani in pozneje zaradi korupcijske afere zeta Inakija Urdangarina.

Španija dobila novega kralja