Večina tistih, ki gladovno stavkajo, ni bila nikdar obsojena. Foto: Reuters
Večina tistih, ki gladovno stavkajo, ni bila nikdar obsojena. Foto: Reuters
Guantanamo - eden večjih neuspehov Obamove administracije. Foto: EPA
V Guantanamu so razmere nevzdržne. Foto: EPA
Mos Def celotnega postopka ni zdržal. Foto: Youtube

Zapornike bodo med muslimanskim svetim mesecem posta prisilno hranili le ponoči.

Od skupaj 166 zapornikov jih gladovno stavka 106, od tega pa jih morajo 44 (večinoma gre za zapornike, za katere so odločili, da so nedolžni, ali pa nikdar obsojene) prisilno hraniti dvakrat dnevno. Odvetniki zapornikov so se obrnili na ameriško zvezno sodišče, naj prisilno hranjenje ustavi, na razsodbo pa še čakajo. "Privezati nekoga na stol, mu nasilno vstaviti cevko čez nosnice in ga hraniti, je sramotno in ponižujoče. To je na sami meji z mučenjem," je navedeno v zahtevku odvetnikov.
Zapornike v Guantanamu so sicer v preteklosti med ramazanom že hranili le ponoči, a letos je težava večja, ker jih stavka toliko več.

"Sol na rano"
Vodje muslimanskih skupin menijo, da je nasilno hranjenje zapornikov med verskim postom "sol na rano", Obamovo administracijo pa pozivajo, naj znova razmisli o svoji politiki tovrstne prakse.
"Menimo, da prisilno hranjenje zapornikov nikdar ni primeren ukrep, še posebej nesprejemljivo pa je, da to delajo med ramazanom. Ne gre le za vprašanje religije, gre tudi za vprašanje človekovih pravic, saj gre za hudo kršitev mednarodnih norm in zdravniške etike," je povedal Ibrahim Huper, predstavnik Komisije za ameriško-islamske odnose, največje skupine za zastopanje pravic muslimanov v ZDA.

Azzam Tamimi, islamski voditelj iz Velike Britanije, pa je za Guardian povedal, da je upal, da si bo Obama premislil: "Ob začetku ramazana ta zadeva postaja vse bolj sramotna za ameriško vlado; skrajni čas je, da predsednik Obama sprejme pogumno odločitev in to ustavi na način, da mu bo cel islamski svet hvaležen."

Zvezdnik na prisilnem hranjenju
Ob tem pa je skupina za človekove pravice Reprieve objavila štiriminutni video, v katerem se je ameriški igralec in raper Yasiin Bey (še do nedavnega znan pod umetniškim imenom Mos Def) podvrgel prisilnemu hranjenju, kot ga izvajajo v Guantanamu. Ko se je prva cevka iztaknila, ni bil več sposoben za drugi poskus. Zvezdnik je povedal, da se je za prisilno hranjenje javil, da bi tako izpostavil dogajanje v oporišču na Kubi.

Video poustvarja specifično prisilno hranjenje, ki je opisano v standardnih navodilih iz Guantanama, do katerih se je dokopala Al Džazira. V njem Beyu čez nosnico v želodec vstavijo plastično cevko. Zapornika pred tem privežejo na stol in mu čez usta položijo masko, da bi tako preprečili "pljuvanje in grizenje".
Celoten postopek traja med 20 in 30 minut, a zapornik lahko ostane privezan do dve uri, dokler rentgenski posnetek ne potrdi, da je hranilo doseglo želodec. Zapornika nato odvedejo v "suho celico", kjer ga paznik eno uro opazuje, ali kaže "znake bruhanja ali poskuse prisilnega bruhanja". Če zapornik kljub temu bruha, ga pošljejo nazaj na stol in celoten postopek se začne znova.