Zadnje tedne prihajajo iz Prištine in Beograda vse bolj spravljivi, predvsem pa pragmatični glasovi. Foto: Reuters
Zadnje tedne prihajajo iz Prištine in Beograda vse bolj spravljivi, predvsem pa pragmatični glasovi. Foto: Reuters

V mislih je imel pogodbo med takratnima Zvezno republiko Nemčijo (ZRN) in Nemško demokratično republiko (NDR) iz leta 1972. Takratni Nemčiji, ki ju je delila železna zavesa, sta z omenjeno pogodbo formalno uredili odnose, ne da bi ZRN ob tem mednarodnopravno priznal NDR.

Prednost tega modela vidi Hoxhaj ne le v normalizaciji odnosov med državama, ampak tudi v tem, da sta lahko bili obe članici Združenih narodov, čeprav uradno takratni Bonn ni priznaval "vzhodnega" Berlina, je pojasnil v pogovoru za prištinski časopis Koha Ditore.

"Ne moremo spremeniti zgodovine in geografije"
Kosovo trenutno ne more upati na članstvo v Evropski uniji. Srbija neodvisnost svoje nekdanje pokrajine odločno zavrača, v Varnostnem svetu Združenih narodov pa ji pri tem stoji trdno ob strani njena zaveznica Rusija.

Kot je v intervjuju poudaril Hoxhaj, "ne moremo spremeniti niti geografije niti zgodovine". "A naša dolžnost je, da enkrat za vselej rešimo ta stoletni konflikt."

Nov krog neposrednih pogovorov
V Bruslju se bosta sicer v sredo znova sestala kosovski in srbski premier, Hashim Thaci in Ivica Dačić. Hoxhaj je napovedal, da se bodo srečanja udeležili tudi predstavniki opozicijskih strank Demokratske lige Kosova (LDK) in Zveze za prihodnost Kosova (AAK).