Ivica Dačić se je rodil 1. januarja 1966 v Prizrenu, a se je njegova družina že čez pol leta preselila v Žitorađo na jugu Srbije. Foto: EPA
Ivica Dačić se je rodil 1. januarja 1966 v Prizrenu, a se je njegova družina že čez pol leta preselila v Žitorađo na jugu Srbije. Foto: EPA
Catherine Ashton
Po pol leta pogovorov na različnih ravneh je Ashtonovi uspel veliki met - prvo neposredno soočenje kosovskega in srbskega premierja po petih letih. Foto: EPA

Ashtonova je po srečanju dejala, da so petkovi popoldanski pogovori potekali v dobrem in konstruktivnem ozračju. "Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali dialog s ciljem normalizacije odnosov med stranema, in oba politika sta privolila v sodelovanje," je v sporočilu za javnost pojasnila "zunanja ministrica" Evropske unije.

Za dialog, a brez rokovanja
Dačić je po pogovorih dejal, da so govorili o dialogu, a se kljub temu "ni zgodil zgodovinski stisk rok" s Thacijem. Naslednje srečanje bo novembra, Srbija pa bo do takrat pripravila osnovo za dialog s Prištino. V nadaljevanju dialoga naj bi odprli vse teme, od uresničevanja do zdaj sprejetih dogovorov, telekomunikacij in energetike do političnih vprašanj, je še pojasnil Dačić.

Dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU-ja se je začel marca lani, v devetih krogih je prinesel sedem sporazumov. EU želi najprej implementacijo vseh dogovorov, sicer pa je treba opredeliti teme, o katerih se bo še razpravljalo. Da v Bruslju od Srbije pričakujejo uresničevanje že dogovorjenega v dialogu s Prištino, je prejšnji teden med obiskom v Beogradu poudaril tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle.

"Statusno nevtralni" pogovori
Po srečanju s Fülejem v Beogradu je srbski premier dejal, da je Srbija pripravljena na politični in tehnični dialog s Prištino, ne more pa sprejeti pogojev, ki bi predstavljali priznanje Kosova. Povedal je še, da je dobil zagotovilo, da bo dialog s Prištino, če bo Srbija v njem sodelovala, "statusno nevtralen".

Prelomno srečanje za Srbe in Kosovce
Mediji v Beogradu in Prištini današnje prvo srečanje visokih političnih predstavnikov po več kot petih letih označujejo za senzacijo, saj politika nista v najboljših odnosih. Dačić je Thacija že večkrat označil za vojnega zločinca, kosovski premier pa je srbskega kolega označil za predstavnika srbske politike v 90. letih prejšnjega stoletja. "Rekel sem Thaciju, da kolikor je Kosovo njegovo, je tudi moje, saj sem rojen na Kosovu," je del zgodovinskega pogovora razkril Dačić.