Ameriška vojska bo okrepila svojo navzočnost v Afganistanu. Foto: EPA
Ameriška vojska bo okrepila svojo navzočnost v Afganistanu. Foto: EPA

"Temeljni problem v Afganistanu ni preveč talibanov, ampak premalo dobrega vladanja," je Jaap de Hoop Scheffer zapisal v ameriškem časopisu Washington Post, čeprav pri tem ni izrecno omenil afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

De Hoop Scheffer je dejal, da je afganistanska vlada prežeta s korupcijo in da se ni sposobna učinkovito spopadati s težavami v državi. "Afganistanci potrebujejo vlado, ki si zasluži njihovo zaupanje in lojalnost. Ko jo bodo imeli, bo upornikom zmanjkalo kisika," je bil jasen.

Po njegovem mnenju mora mednarodna skupnost okrepiti podporo izvoljeni afganistanski vladi in državljanom, vendar sam opozarja, da "smo plačali dovolj, tako v krvi kot v denarju, da lahko od afganistanske vlade zahtevamo več prizadevanj za izkoreninjenje korupcije in povečanje učinkovitosti , tudi ko to pomeni zahtevnejše politične odločitve."

Američani pošiljajo okrepitve
V nemirni državi je trenutno okoli 70.000 tujih vojakov, od katerih jih je tri četrtine pod poveljstvom zveze Nato, preostanek pa so ameriški vojaki, ki delujejo samostojno. Tem se bo zdaj pridružilo še med 20.000 do 30.000 kolegov, saj je novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bo pozornost z Iraka preusmeril na Afganistan.

G. V.