Podjetje Malev ni moglo odplačati dolgov. Foto: EPA
Podjetje Malev ni moglo odplačati dolgov. Foto: EPA
Malev
Malev je imel v svoji floti 22 potniških letal. Foto: EPA

Podjetje je propadlo, potem ko je Evropska komisija zahtevala povračilo denarne pomoči, ki jo je podjetje med letoma 2007 in 2010 dobilo od države. Posojilo naj bi znašalo 130 milijonov evrov. Toliko je podjetje zaslužilo v letu 2010, a je hkrati imelo 80.000 evrov izgube.

Brez dela bo tako ostalo 2.600 zaposlenih, podjetje pa bo ustavilo polovico svojih poletov na letališče v Budimpešti Liszt Ferenc. Madžarski premier Viktor Orban je za državno televizijo dejal, da ima Malev na terenu še vedno dve letali, eno v Tel Avivu, drugo pa na Irskem. Zaradi dolga podjetje letal ne bo moglo prepeljati domov.

Malev je bil vključen tudi v strateško povezavo letalskih podjetij Oneworld, ki so jo februarja leta 1999 ustanovile letalske družbe American Airlines, British Airlines, Cathay Pacific in Qantas. Malev je imel v svoji floti 22 potniških letal.

Adria Airways s posebno ceno za potnike propadlega Maleva
S slovenske Adrie Airways so ob tem sporočili, da vsem potnikom, ki že imajo kupljeno letalsko vozovnico madžarskega prevoznika Malev, ponujajo posebno ceno na svojih rednih direktnih poletih. Ponudba velja za karte, ki so bile kupljene do 3. februarja 2012 in veljajo do vključno 29. februarja 2012.
Cena enosmerne letalske vozovnice v ekonomskem razredu po novem stane 60 evrov (razen za polete v Moskvo 200 evrov in Bruselj 80 evrov), v poslovnem pa 120 evrov (razen za Moskvo 240 evrov in Bruselj 200 evrov).