Doneck je aprila letos razglasil neodvisnost. Foto: Reuters
Doneck je aprila letos razglasil neodvisnost. Foto: Reuters
Srbski prostovoljci v Donecku imajo odprto svojo stran na Facebooku, ki jo vsak dan obnavljajo. Foto: Facebook
Ruskim prostovoljcem v Donecku poveljuje Bratislav Živković. Foto: Reuters

V boju so bili uničeni dva tanka in mobilno topništvo, je sporočilo Srbov posredoval tiskovni urad samoobrambnih sil Donecka. Sporočilo za javnost, ki ga povzemajo RIA Novosti, še navaja, da sta bila v spopadu dva Srba lažje ranjena, a sta se že kmalu ponovno pridružila svojemu bataljonu.

Navedbe, da se srbski prostovoljci iz vojaškega bataljona Jovana Ševića pod poveljstvom Bratislava Živkovića bojujejo v samooklicani ljudski republiki Doneck, so se začele pojavljati že maja, ko je skupina Srbov prvič prispela v oblegano mesto Slavjansk nedaleč od Donecka.

Srbski prostovoljci v Donecku imajo celo svojo stran na Facebooku, na kateri najdemo vse aktualne podatke o dogajanju na tem območju. Ena izmed nedavnih novic je tako tudi, da je "Doneška republika imenovala Dragoslava Bokana za polnomočnega predstavnika v Srbiji".

Avtonomna pokrajina Slavo-Srbija
Če gre verjeti navedbam ruskim medijev, Igor Strelkov, ki poveljuje samoobrambnim silam Donecka, srbski bataljon pozna še iz časov, ko so se v 90. letih skupaj bojevali v vojni v BiH-u. Koliko prostovoljcev sestavlja bataljon Jovana Ševića, ni znano, a srbski portali poročajo o najmanj stotih srbskih borcih, od tega 45 pripadnikih četniškega gibanja in 30 Srbih ali Ukrajincih srbskega rodu. Bataljon je poimenovan po vodji srbskega polka oboroženih konjenikov, ki so leta 1751 prisegli zvestobo ruskemu cesarstvu in ustanovili avtonomno pokrajino Slavo-Srbija, ki jo je sestavljalo ozemlje današnjega Luganska in Donecka v Ukrajini.

Beograd in Moskva imata sicer že tradicionalno dobre odnose - Rusija je tako ena od držav, ki ni priznala Kosova, in Srbija velja za najtesnejšo rusko evropsko zaveznico. Je pa res, da je Srbija v rusko-ukrajinskem sporu postavljena v težek položaj izbiranja strani v času, ko čaka na začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Proruskim separatistom naj bi se na vzhodu Ukrajine sicer ob srbskih pridružilo še več španskih in čeških plačancev. Po drugi strani naj bi se še več plačancev iz zahodnih držav bojevalo na strani Kijeva, ruske oblasti pa so že večkrat pozvale Švedsko, Finsko, Francijo in baltske države, naj razišče navedbe, da se njihovi državljani bojujejo v Ukrajini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal tudi, da obstajajo utemeljeni sumi, da ukrajinski vojski pomagajo ameriški plačanci.

"Za Srbijo so vojne končane"
Srbsko angažiranje v rusko-ukrajinskih spopadih je komentiral tudi srbski premier Aleksandar Vučić in trdil, da vodi Srbija odgovorno politiko. Izjavil je, da država trenutno zakonsko ne more ukrepati, da pa vodijo vse več evidenc o posameznikih, ki se vračajo s sirskega in iraškega ozemlja, pa tudi o tistih, ki sodelujejo v spopadih v Ukrajini.

Vučić je ob tem dodal še, da so za Srbijo "vojne končane", in pozval vse, ki se vojskujejo v Ukrajini, naj se vrnejo domov in poskrbijo za lastne družine, saj se nimajo kaj vojskovati na tuji zemlji, ne za 6.000, ne za 1.200 dolarjev (odvisno od tega, kdo jih koliko plača). "Za Srbijo in srbski narod so vojne že davno končane. Mi gledamo v mirno prihodnost in kako bi bili do leta 2016 gospodarsko najnaprednejša država na območju," je sklenil premier.
Medtem so iz BiH-a sporočili, da oni nimajo podatkov, da bi bil na katerem koli ukrajinskem bojišču kakšen državljan BiH-a.