Ukrajinski vojak na položaju, nedaleč od Donecka. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak na položaju, nedaleč od Donecka. Foto: Reuters
Čakanje na mirnejše čase. Foto: Reuters

Kot je v televizijskem intervjuju zatrdil predstavnik urada ukrajinskega predsednika Petra Porošenka Valerij Čalij, je Kijev poskus Rusije preprečil. "Humanitarni konvoj z 'mirovniki' je - domnevno po posvetovanju z Mednarodnim odborom Rdečega križa v Ukrajini - nameraval vstopiti, da bi izzval obsežen konflikt," je povedal Čalij in pojasnil, da je šlo za ogromen konvoj v spremstvu številnih ruskih vojakov ter vojaške opreme in orožja.

Čalij je dejal, da so vstop ruskih sil na vzhod Ukrajine preprečili prek diplomatskih kanalov, pri čemer pa ni razkril podrobnosti. Kot je povedal, je Rdeči križ zanikal, da bi z Rusijo usklajeval domnevno humanitarno odpravo.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je te trditve odločno zavrnil. Kot je zatrdil, ni bilo prav nobenega poskusa ruskih sil, da bi se prebile čez mejo z Ukrajino. "Težave imamo, ko skušamo razumeti, o čem sploh govorijo Ukrajinci," je dejal Dmitrij Peskov. Na vprašanje ruskega novinarja, ali bi Rusija v Ukrajino poslala humanitarni konvoj, je Peskov odgovoril, da bi bil za kaj takega potreben "dogovor najmanj dveh strani".

Kopičenje ruskih sil ob meji
Zahod in Ukrajina že dlje časa svarita pred kopičenjem ruskih sil ob meji z Ukrajino, ki ga vidita kot pripravo na mogoče posredovanje Moskve v Ukrajini. Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je v petek v Varnostnem svetu ZN Rusijo posvarila, naj ne poskusi izkoristiti poslabšanja humanitarnega položaja na vzhodu Ukrajine kot izgovor za vojaško invazijo.

Ukrajina je poleg tega Rusijo že večkrat obtožila tudi obstreljevanja njenih sil čez mejo, kar pa Moskva - tako kot tudi kakršno koli načrtovanje vojaške intervencije - odločno zanika in Kijev istočasno obtožuje, da so ukrajinske sile večkrat streljale na njeno ozemlje.

Nadaljevanje bojev
V bližini Donecka in Luganska, ki veljata za utrdbi proruskih separatistov, se medtem nadaljujejo siloviti boji z ukrajinskimi silami. Po podatkih ukrajinske vojske je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 13 vojakov, v 24 urah pred tem pa 15.

Kot so poročali ruski mediji, je ukrajinski vojski poleg tega davi uspelo zavzeti strateško pomembno mesto Krasni Luč na območju Luganska in tako zdaj obkoljuje uporniški utrdbi Doneck in Gorlovka. To območje naj bi bilo praktično odrezano od preostalih območij, ki so še v rokah upornikov.

Novi premier samooklicane ljudske republike Doneck je zato danes pozval k premirju. Kot je na spletni strani sporočil Aleksander Zaharčenko, so pripravljeni na prekinitev ognja, saj v nasprotnem primeru prebivalcem Donecka grozi humanitarna katastrofa. Opozoril je, da mestu grozi, da postane "novi Stalingrad".

Takoj zatem je sicer dodal, da se bodo uporniki, če bo Kijev njihovo ponudbo zavrnil, borili do smrti. "Boj bo za vsako ulico, za vsako hišo, za vsak meter naše zemlje," je zatrdil. Izrazil je upanje, da bo mednarodna skupnost uspela "krvi željne" oblasti v Kijevu prepričati o ustavitvi nasilja.