Foto:
Foto:
Iranski predsednik Mohamed Hatami.

Te obtožujejo odgovornosti za vrsto sredinih krvavih napadov v tem mestu in okolici, ki so zahtevali 68 smrtnih žrtev, Na protestih je sodelovalo tudi več iraških policistov.

Ameriški marinci so sporočili, da je v sredinih spopadih v Faludži umrlo 36 iraških upornikov in da so znova začasno ustavili vračanje prebivalcev v to mesto. Spopadi so izbruhnili v sredo zjutraj, ko je kakih 60 upornikov z lahkim orožjem in granatami napadlo položaje marincev.

V Bagdadu ubit Južnoafričan
Oboroženi moški je v Bagdadu v neki trgovini ubil južnoafriškega civilista in ranil njegovega prevajalca. Iraški zdravstveni minister Khudier Abas je sporočil, da ubiti civilist ni bil Španec, temveč Južnoafričan. Pred tem je iraška policija namreč sporočila, da je bil v glavo ustreljeni tujec Španec.

Poljski obrambni minister Jerzey Szmajdzinski je dejal, da bo 2.500 poljskih vojakov v Iraku vztrajalo vse do prvih svobodnih splošnih volitev, ki naj bi jih izpeljali do 30. januarja 2005. Vendar bodo upoštevali želje prehodne iraške oblasti, ki bo oblast začasno prevzela 30. junija.

Oic želi večjo vlogo ZN-a
Članice Organizacije islamske konference (OIC) so na izrednem zasedanju v Kuala Lumpurju pozvale k okrepljeni vlogi ZN-a v Iraku. V sklepni izjavi so udeleženci zasedanja v Kuala Lumpurju zapisali, da bi moral ZN igrati osrednjo vlogo pri ponovnem vzpostavljanju suverenosti in neodvisnosti Iraka.

OIC je hkrati ostro kritiziral načrt izraelskega premierja Ariela Šarona za enostranski umik z območja Gaze. Podporo ZDA Šaronovemu načrtu pa je označil za škodljivo mirovnemu procesu, saj je Washington s tem Palestincem odrekel neodtujljive pravice. Zavzeli so se tudi za napotitev mirovnih sil ZN-a na Bližnji vzhod.

Hatami svari Američane
Iranski predsednik Mohamed Hatami je v sredo posvaril ZDA, naj ne napadajo šiitskih svetih mest Nadžaf in Karbala na jugu Iraka. Tovrsten napad bi bil enak samomoru za koalicijske sile, ki jih vodijo ZDA, povzročil pa bi bes v šiitskem svetu proti koaliciji, je pred zasedanjem vlade v Teheranu dejal Hatami. Zavrnil je tudi vmešavanje Irana v iraške notranje zadeve in ponovil popolno podporo Teherana iraškemu šiitskemu voditelju, velikemu ajatoli Al Sistaniju in svetu prehodne vlade. V sredo je v samomorilskih napadih v Basri umrlo najmanj 68 ljudi, okoli 100 pa je bilo ranjenih.