Tovonjakarje so v protest pognale visoke cene nafte. Foto: Reuters
Tovonjakarje so v protest pognale visoke cene nafte. Foto: Reuters
Črpalke so ostale skorajda brez zalog nafte. Foto: Reuters
Številni Brazilci podpirajo voznike tovornjakov. Foto: Reuters
Police v številnih trgovinah so zaradi cestnih blokad prazne. Foto: Reuters
Stavka brazilskih tovornjakarjev ohromila državo

Predsednik Temer je stavkajoče označil za radikalno manjšino, ki "večini tovornjakarjem onemogoča željo, da služijo ljudstvu in opravijo svoje delo" ter poudaril, da nimajo pravice do "paraliziranja države" ter pozval tudi lokalne oblasti zveznih držav, naj prav tako nad tovornjakarje pošljejo varnostne sile.

Protesti, ki so ohromili večji del države, potekajo že od ponedeljka. V Sau Paulu in Riu de Janeiru so razglasili izredne razmere, kar med drugim oblastem omogoča, da zasežejo nafto na črpalkah.

Črpalke in letališče po državi so zaradi protestov ostala brez nafte, police v supermarketih so prazne, bolnišnice pa opozarjajo, da jim zmanjkuje zalog. Javni prevoz in komunalne storitve so močni okrnjeni, ponekod celo popolnoma prekinjeni, v številnih šolah pa so zaradi ohromelega prometa tudi odpovedali pouk.

Carrefour omejil število izdelkov, ki jih lahko kupi posameznik
Zaloge sladkorja v glavnih pristaniščih, Brazilija je največja svetovna proizvajalka sladkorja, so skoraj v celoti pošle, navaja industrijska skupina Unica. Po podatkih ABPA-ja je zaradi nastalih razmer 152 proizvodnih obratov za piščančje in svinjsko meso prekinilo proizvodnjo, ustavljena je tudi avtomobilska proizvodnja, ki sicer predstavlja približno četrtino brazilske industrije, kar pomeni velik udarec za brazilsko gospodarstvo, ki počasi okreva po največji gospodarski krizi v zadnjih desetletjih. Kot poroča BBC, je francoska veriga supermarketov Carrefour zaradi nastalih razmer omejila število izdelkov, ki jih lahko kupi posameznik. Bojazen, da se bodo protesti nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, je namreč številne Brazilce pognal v nakup zadostnih zalog hrane in pijače.

"Tisti, ki blokirajo avtoceste in delujejo radikalno, škodujejo prebivalcem," je v televizijskem nagovoru v petek dejal brazilski predsednik, ki je napovedal, da bo vojski naložil umik barikad. "Ne bomo dovolili, da bi bolnišnice ostale brez zalog in ne bi mogle reševati življenj. Ne bomo dovolili, da bodo otroci prizadeti zaradi zaprtja šol."

Kot poroča Reuters, pa je tudi v petek ponoči država ostala paralizirana.

Minister za javno varnost Raul Jungmann je v petek dejal, da je po državi še vedno postavljenih več kot 500 barikad, potem ko jih je bilo dan prej še enkrat več. Brazilski naftni regulator ANP je sporočil, da bo, potem ko bo promet znova v celoti stekel nemoteno, še vedno potreben teden dni, da bodo zaloge nafte po državi znova obnovili na običajno raven.

Potem ko je Temer zagrozil z vojaško intervencijo, je združenje tovornjakarjev Abcam, ki združuje okoli 600.000 voznikov, te pozvalo, naj ne blokirajo več cest in še naprej protestirajo, a na miren način in brez blokiranja cest. A kot poroča Reuters, ti poziva niso upoštevali in še naprej protestirajo po skoraj vseh zveznih državah. Samo na avtocesti v južni zvezni državi Rio Grande do Sul, glavni prometnici z Argentini, še vedno stoji 74 barikad, navaja BBC.

Nekatera združenja in vlada sklenili dogovor
Pogajalci, ki predstavljajo več združenj tovornjakarjev, a Abcama ni med njimi, so pozno v četrtek sicer privolili, da bodo prekinili blokado cest za 15 dni, potem ko se je vlada obvezala, da bo subvencionirala in stabilizirala cene nafte, kar jo bo letos stalo približno 1,4 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov). Vlada je tudi obljubila, da bo za 30 dni podaljšala 10-odstotno znižanje cen nafte, ki ga je naznanila državna naftna družba Petroleo Brasileiro SA (Petrobras). Cene nafte so se od leta 2016 skoraj podvojile. Glavni razlog za to je, da je Petrobras po Temerjevem prevzemu oblasti zavzel tržno politiko sledenja mednarodnim cenam nafte.

V Abcamu so v petek sicer vztrajali, da se ne bodo priključili sklenjenemu sporazumu, dokler kongres znižanja davkov na nafto ne bo zapisal v zakon, za kar je potrebnih vsaj nekaj dni.

Stavka brazilskih tovornjakarjev ohromila državo