Hrvaški portali so se slovenskim dogajanjem najbolj posvetili. Foto: Index.hr
Hrvaški portali so se slovenskim dogajanjem najbolj posvetili. Foto: Index.hr
B92 o slovenskih protestih
Srbski mediji, kot je vplivni B92, se niso mogli izogniti vojnim primerjavam: "Slovenija: Vojno stanje, 26 ranjenih." Foto: MMC RTV SLO
BBC-jev portal z novico o protestih v Sloveniji
Prva evropska novica na BBC-jevem spletnem portalu: protesti in spopad policije z nasilneži v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Protestni val po slovenskih mestih in predvsem spopad policije z zakrinkanimi huligani v Ljubljani je bila udarna novica, ki se je znašla v številnih svetovnih medijih, k čemur so veliko prispevale tudi agencijske novice, ki jih je posredoval vodilni trio Reuters - AFP - AP.

BBC: Protesti zaradi proračunskih rezov
BBC
je v petek zvečer uvrstil proteste v Sloveniji na prvo mesto med novicami iz Evrope in ji dodelil vidno mesto na vhodnem portalu mednarodne različice najodmevnejšega novičarskega spletnega portala na svetu. Po ažurirani novici je novica naslovljena "Spopadi slovenskih protestnikov s policijo zaradi proračunskih rezov".

Protesti le dva dni pred predsedniškimi volitvami
Ruska informativna televizija RT oz. Russia Today je dogodke naslovila s "Slovenska policija uporabila solzivec, potem ko so protestniki skušali vstopiti v parlament". Reuters je v svet poslal agencijsko novico "Spopad slovenske policije s protestniki pred volitvami". AFP je izpostavil 10 ranjenih policistov med protesti v Sloveniji. AP, ki ga povzemajo vsi največji ameriški mediji, je tako kot AFP proteste pospremil tudi z bogato fotogalerijo, podobe za dve izmed največjih novičarskih agencij je prispevala sama policija.

Vodilni svetovni mediji izpostavljajo, da se je vrhunec protestnega vala zgodil le dva dni pred drugim krogom predsedniških volitev in da sta bili glavni tarči shodov desnosredinska vlada Janeza Janše in splošna korupcija v politiki.

Posebna pozornost hrvaških medijev
Veliko prostora dogodkom v Sloveniji so namenili mediji sosednjih držav, zlasti na Hrvaškem in v Avstriji. Hrvaški Jutarnji list je poročal, da so se petkovi protesti v Ljubljani sprevrgli v izgrede in da je policija prvič po osamosvojitvi uporabili vodni top.

Večernji list pa je na spletni strani zapisal, da protest proti vladi v Ljubljani ni mogel miniti mirno. Tisto, kar je bilo sprva videti kot "festival demokracije", se je pozneje sprevrglo v pravo vojno na ljubljanskih ulicah. Policija je morala trikrat uporabiti solzivec, za umiritev najbolj bojevitih pa tudi vodni top.

Za spremembo obsežno poročanje v Avstriji
Spletni portal avstrijske televizije ORF je medtem poročal, da se je v petek v Ljubljani zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti "oligarhom in lopovom", nosili pa so plakate s portretom premierja Janeza Janše in napisi "Gotof si" ter rdeče nageljne, ki simbolizirajo delavsko gibanje.

Glede vzroka in narave spopadov v Ljubljani je bil najnatančnejši celovški Kleine Zeitung, ki je na spletni strani zapisal, da se je med mirne protestnike, ki so v Ljubljani protestirali proti političnim elitam in vsesplošnem stanju v Sloveniji, pomešala organizirana skupina zamaskiranih provokatorjev, ki so poskušali prebiti policijsko blokado.

Obsežen in poglobljen prispevek o protestnem valu v Sloveniji je pripravila balkanska veja arabske multinacionalke Al Džazira, ki je izpostavila težave najuspešnejše republike nekdanje Jugoslavije, kjer se ljudje ne delijo "na leve ali na desne, temveč na bogate in revne, zato je čas za spremembe".

Videokolaž na RT-jevi spletni strani

Prispevek Al Džazire Balkan o protestih v Sloveniji

Odzivi na slovenske proteste po svetu
Protesti močno odmevajo tudi v Avstriji
Odzivi na slovenske proteste po svetu
Protesti močno odmevajo tudi v Avstriji